Elekta och Orexo åt skilda håll på börsen

Stockholmsbörsen backar på tisdag eftermiddag. Handelsvolymerna kan hittills bäst beskrivas som måttliga. Bankerna uppvisar en svag utveckling medan Elekta avancerar med stöd av budrykten inom sektorn.

SIX Generalindex var klockan 15.02
ned med 0,5 procent till 509 och OMXS30-index sjönk 0,5 procent till 1.609. Omsättningen var 5,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 7,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Bland storbolagen återfinns
bankerna bland de aktier som har sämst utveckling för dagen. Nordea tappade 1,6 procent, Swedbank sjönk 1,0 procent. SEB var ned 1,5 procent och Handelsbanken dalade ned 1,0 procent.

Lundin Petroleum stärktes 1,2
procent med stöd av ett högre oljepris. Bolaget publicerar rapporten för det andra kvartalet i morgon bitti.

Elekta är en vinnare för dagen med
en uppgång på 7,8 procent. Det rapporteras av Bloomberg att nederländska Royal Philips letar förvärv för att bredda sin hälsovårdsverksamhet. Bolaget ska ha anlitat Bank of America som konsult i sökandet av en lämplig uppköpskandidat. Enligt källorna ska allt från små uppköp till stora förvärv värt ”många miljarder euro” vara aktuella.

Orexo har handelsstoppats sedan
försäkringsbolaget CVS/Caremarks borttagande av bolagets läkemedel Zubsolv för behandling av opiatberoende noterats av marknaden. Borttagandet kommer att ske från den 1 januari 2016 till förmån för en generisk version samt Suboxone Film. Aktien föll med 29 procent innan handelsstoppet.

Mycronic har fått en order på ett
ersättningssystem byggt på Prexision-plattformen, som normalt ligger i spannet 12-16 miljoner dollar. Systemet är beräknat att levereras under tredje kvartalet 2016. Aktien höjdes 7,4 procent.

IFS har tecknat avtal med Kanes
Foods som har valt IFS Applications 9 för att ersätta sina befintliga system. Aktien förbättrades 1,0 procent.

I läkemedelssektorn meddelade
Oasmia Pharmaceutical att de redovisar positiva resultat för Paclical i en jämförande studie med Abraxane. Aktien ökade 2,3 procent.

Immunicum ställdes upp 27 procent
efter att ha presenterat fortsatt förbättrade data från uppföljningen av en fas I/II-prövning på patienter med metastaserad njurcancer. 7 av 11 patienter fortfarande är vid liv.

Etrion meddelade att de kopplar
upp den sista anläggningen vid solkraftsprojektet Mito i Japan till elnätet. Intäkter väntas komma att börja löpa från slutet av augusti 2015 efter tester. Solenergibolaget klättrade upp 1,9 procent.

Under dagen släpps delårsrapport
från oljebolaget Blackpearl Resources.

På makrofronten väntas ytterligare
indikationer på USA:s ekonomi senare i eftermiddag i form av industriorder i juni samt veckostatistik över detaljhandeln.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

509    

-0,5   

+11,7

OMX Stockholm 30           

1.609    

-0,5     

+9,9

SIX Return index            

952    

-0,5   

+15,3

SIX Sverige cykliskt 15      

445    

-0,6   

+11,6

SIX Sverige defensivt 15     

539    

+0,0   

+19,8

SIX Volatilitetsindex       

14,3    

-0,5    

-8,6

 

 

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.