Elos Medtech granskas av advokat efter misstankar om att styrelsen brutit mot lagen

Minoritetsägarna misstänker att styrelsen medvetet försöker vilseleda marknaden och hålla nere bolagets kurs. Mot bakgrund av kritiken har Bolagetsverket utsett en särskild granskare av Elos Medtech.
Elos Medtech granskas av advokat efter misstankar om att styrelsen brutit mot lagen - Elos Medtech Företrädesemission
Stefano Alfonsi, VD pch styrelseledamot i Elos Medtech, som av minoritetsägarna anklagas för att sköta bolaget på ett sätt eventuellt strider mot t ex Aktiebolagslagen och marknadsmissbruksförordningen.

I samband med Elos Medtechs bolagsstämma den 3 maj i år röstade aktieägare som representerar över 10% av aktierna i bolaget för att ansöka om en särskild granskare utsedd av Bolagsverket.

I protokollet som ligger till grund för deras ansökan framgår att minoritetsägarna misstänker att styrelsen i Elos Medtech vid flera tillfällen agerat i strid med Aktiebolagslagen och EU:s marknadsmissbruksförordning.

I slutet av maj beviljade Bolagsverket minoritetsägarnas förfrågan om att tillsätta en särskild granskare.

Skarp kritik från minoritetsägarna

I det inskickade protokollet till Bolagsverket skriver minoritetsägarna att de tror att styrelsen samt VD Stefano Alfonsi på olika sätt agerat på ett sätt som hållit tillbaka marknadens förväntningar på bolaget, eller medvetet vilselett marknaden genom att presentera siffror på ett sätt som kan tolkas negativt.

Totalt omfattas minoritetsägarnas kritik av 34 punkter, vilka de presenterar som förslag på vad den externa utredaren kan granska.

Det anförs bland annat att bolaget inte följt upp sina finansiella målsättningar, vilket eventuellt strider mot EU:s marknadsmissbruksförordning, samt att bolaget hanterat valberedningsärenden kopplat till styrelsen på ett sätt som skulle kunna strida mot Aktiebolagslagen och den egna bolagsordningen.

Minoritetsägarna menar att styrelsen i Elos Medtech eventuellt medvetet försöker hålla nere kursen för att på sikt kunna ”köpa fler aktier eller lägga ett lågt bud på resten av företaget”.

Affärsvärlden rapporterade i mars att det föreligger ägarbråk i Elos Medtech då minoritetsägaren Jonas Fridh menade att storägarna TA Associates agerar på ett sätt som håller kursen nere. TA Associates äger för närvarande 81% av Elos Medtech och la för två år sedan la ett bud på bolaget som inte gick igenom.

I augusti beslutade Elos Medtech att genomföra en företrädesemission om 4,3 miljarder kronor för att förvärva tyska Klingel. Affärsvärlden har skrivit om att emissionsvillkoren är utformade på ett sådant sätt att de ökar sannolikheten för att TA Associates når över 90% av ägandet i Elos och därefter kan påbörja en tvångsinlösen av minoritetsägarna.

VD vill inte kommentera

Den externa utredare som Bolagsverket tillsatt är Lina Bergkvist, advokat på Zellberg Advokatfirma. Eftersom hon omfattas av tystnadsplikt kan hon för tillfället inte kommentera utredningen eller hur länge den kommer pågå.

VD Stefano Alfonsi vill inte bemöta anklagelserna från minoritetsägarna eller kommentera den pågående utredningen.

Stefano Alfonsi, VD för Elos Medtech.
Stefano Alfonsi, VD och styrelseledamot i Elos Medtech vill inte kommentera kritiken från minoritetsägarna eller utredningen.

”Som vi har förstått det är utredningen fortfarande i ett tidigt skede, och vi har därför inga kommentarer i detta läge”, skriver Stefano Alfonsi i ett mejl till Affärsvärlden.

Affärsvärlden har sökt TA Associates för en kommentar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets