Elos Medtech: Minoritetsägarna är en risk för verksamheten

Minoritetsägarna i Elos Medtech har framfört skarp kritik mot styrelsen och ledningen i bolaget. Nu biter styrelsen tillbaka och menar att minoritetsägarnas sätt att använda sina rättigheter är en risk för bolaget verksamhet. "Jag blir lite ledsen faktiskt" säger Jonas Fridh, en av minoritetsägarna, som menar att storägaren TA Associates genomför ett planerat övertagande av bolaget genom den pågående företrädesemission.
Elos Medtech: Minoritetsägarna är en risk för verksamheten - elos jonas
Elos Medtech biter tillbaka mot minoritetsägarna, däribland Jonas Fridh, som givit bolaget skarp kritik.

Affärsvärlden har tidigare rapporterat om bråket som briserat mellan minoritets- och storägarna i medicinteknikbolaget Elos Medtech.

Minoriteten, bland annat representerad av portföljförvaltaren Jonas Fridh, hävdar att storägaren TA Associates (via styrelserepresentation i Elos) medvetet vill hålla nere bolagets aktiekurs för att på sikt kunna ”köpa fler aktier eller lägga ett lågt bud på resten av företaget”.

Efter omfattande kritik från minoritetsägarna har en särskild granskare tillsats som ska utreda anklagelserna. Totalt omfattar minoritetsägarnas kritik 34 punkter som de gett som förslag på vad den särskilda granskaren kan utreda. De misstänker bland annat att bolagets styrelse och ledning kan ha brutit mot både Aktiebolagslagen och EU:s marknadsmissbruksförordning.

Styrelsen biter tillbaka

TA Associates äger för närvarande 81% av Elos Medtech.

Nu biter styrelsen tillbaka mot minoritetsägarna på ett okonventionellt sätt. I riskavsnittet i det prospekt bolaget under torsdagen publicerade har de angivit att minoritetsägarnas användande av sina rättigheter utgör en risk för verksamheten som väsentligt kan påverka bolagets operativa verksamhet, finansiella ställning och resultat.

”Vissa av minoritetsaktieägarna har tidigare utnyttjat minoritetsrättigheter som står till buds enligt aktiebolagslagen, inklusive utseende av en särskild granskare i samband med årsstämman 2023, vilket har resulterat i att Elos Medtechs styrelse och ledning har fått ägna betydande tid och resurser åt att hantera ärenden som inte faller inom ramen för bolagets löpande verksamhet”, uppger bolaget.

Och vidare:

”Om minoritetsägarna utnyttjar sådana minoritetsrättigheter även framgent, skulle Elos Medtechs styrelse och lednings möjligheter att fullgöra sina åliggande i övrigt och sörja för den operativa verksamheten […] kunna påverkas negativt. Detta skulle kunna få en väsentligt negativ inverkan på det kombinerade bolagets verksamhet, finansiella ställning och resultat.”

Minoritetsägaren: ”Blir lite ledsen”

En av minoritetsägarna är Jonas Fridh. Han har inte läst prospektet men reagerar ändå på att minoritetsägarna anges som en risk för bolagets verksamhet i prospektet.

”Jag blir lite ledsen faktiskt när jag hör vad de skriver i prospektet om att vi skulle vara en risk. För vi har gett styrelsen så många chanser att göra en emission som gynnar alla aktieägare. Ingen av oss cirka 2800 mindre aktieägare vill bolaget något ont, tvärtom”, säger han.

Han refererar bland annat till ett förslag om att TA Associates bara skulle ha tecknat sin pro rata-andel i emissionen. Resterande belopp hade kunnat garanteras av andra eller kombinerats med skuldfinansiering. Genom den pågående nyemissionen kommer Elos Medtech få in 4,3 miljarder kronor. Fridh tror att bolaget behöver 500 Mkr från andra aktieägare för att TA Associates inte ska kliva över 90% av ägandet och kunna påbörja en tvångsinlösen.

”Men det är ingen som vill vara med i emissionen för att alla tror att det kommer bli en tvångsinlösning. Vi tycker att det här är ett planerat sätt att ta över hela bolaget. Bolaget har i vårt tycke i två års tid bara haft en agenda, det är att frysa ut alla andra ägare”, säger han.

Teckningskursen i företrädesemissonen är 215 kr per aktie och aktiekursen står just nu i 200 kr. Hur tror du att det kommer gå med emissionen? 

”En normal investerare vill ju kanske inte saminvestera med denna huvudägare, men det finns ju eventfonder och specialistfonder som kanske skulle kunna vara intresserade. Nedsidan är ju ganska begränsad eftersom man inte kan lösa in någon till lägre än vad man nyss betalat”, säger Jonas Fridh och fortsätter:

”Detta är ju en ganska unik situation. Jag tror aldrig jag har hört talas om något liknande innan”.

Elos Medtechs företrädesemission är säkrad till 100% genom tecknings- och garantiåtaganden från TA Associates.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets