Efter emissionen och bråken: Miljardbolaget kan komma att avnoteras

Elos Medtechs har avslutat sin företrädesemission och får in de 4,3 miljarder kronor som de önskade. Enligt minoritetsägaren och förvaltaren Jonas Fridh innebär utfallet att en tvångsinlösen av de mindre ägarna sannolikt kommer äga rum, vilket skulle innebära att Elos Medtech avnoteras.
Efter emissionen och bråken: Miljardbolaget kan komma att avnoteras - Elos Medtech Företrädesemission
VD för Elos Medtech, Stefano Alfonsi.

Efter börsens stängning under tisdagen meddelade Elos Medtech utfallet i sin företrädesemission av aktier. Enligt pressmeddelandet har 81,8% av emissionen tecknats med stöd av teckningsrätter. Resterande del av emissionen är sedan tidigare säkrad genom garantier från största ägaren, riskkapitalbolaget TA Associates, vilket gör att Elos kommer tillföras 4,3 miljarder kronor.

”Tvångsinlösen kommer initieras”

TA Associates ägde innan emissionen 81,3% av miljardbolaget, vilket ger vid handen att det bara är 0,5% av andra befintliga ägare som tecknat i emissionen. Eftersom TA Associates tidigare kommunicerats att de säkrat hela emissionen genom tecknings- och garantiåtaganden innebär det att bolaget ytterligare stärkt sitt ägargrepp om Elos Medtech.

I en kommentar till Afv skriver minoritetsägaren och förvaltaren Jonas Fridh att emissionsutfallet gör att en tvångsinlösen med största sannolikhet kommer påbörjas, vilket skulle göra att Elos avnoteras. Enligt Fridh har bara 0,5% av emissionen kommit från befintliga ägare och resten av emissionen har säkrats genom TA Associates tecknings- och garantiåtaganden.

”Detta kommer i sin tur trigga att huvudägaren TA Associates når över 90% och en tvångsinlösen kommer med största sannolikhet initieras vilket kommer skada alla ca 3000 mindre aktieägare finansiellt”, skriver Fridh.

Det framgår dock inte i dagsläget hur stor andel av emissionen som tecknades med stöd av teckningsrätter från TA Associates, och hur stor andel som kommer från andra aktieägare.

Infekterat ägarbråk

Flera minoritetsägare har riktat skarp kritik mot Elos Medtechs ledning och styrelse som de menar agerat på ett sätt som dämpat marknadens förväntningar på bolaget för att medvetet hålla kursen nere för att på sikt kunna köpa upp bolaget. Minoritetsägarna har fått beviljat en särskild granskare efter misstankar om att flera lagbrott ägt rum.

Minoritetsägarna har även begärt att ytterligare en särskild granskare tillsätts för att säkerställa att bolaget agerat korrekt vid förvärvet av Klingel.

Situationen har varit infekterad och Afv har rapporterat att Elos Medtech i sitt prospekt skrivit att minoritetsägarnas sätt att använda sina rättigheter utgör en risk för bolagets verksamheten och finansiella ställning.

Elos Medtechs VD, Stefano Alfonsi, skriver till Afv att han kommenterat utfallet via bolagets pressmeddelande.

Afv har sökt en av TA Associates styrelseledamöter i Elos Medtech, Lovisa Linder, för en kommentar.

Detta har hänt

2 mars. Skarp kritik kommer från minoritetsägarna som menar att ledning och styrelse i Elos Medtech medvetet agerat på ett sätt som dämpat förväntningarna på bolaget med avsikten att hålla kursen nere, för att på sikt kunna köpa upp bolaget.

3 maj. Minoritetsägarna beslutar på årsstämman att begära en särskild granskare från Bolagetsverket som granskar om minoritetens rättigheter tillvaratagits på ett korrekt sätt. Minoritetens kritik omfattar 34 punkter. Bland annat misstänker de att bolagets ledning och styrelse brutit mot Aktiebolagslagen samt EU:s marknadsmissbruksförordning.

29 maj. Bolagsverket beviljar minoritetens begäran om en särskild granskare.

28 juli. Elos Medtech meddelar att de vill genomföra en företrädesemission om 4,3 miljarder kronor för att bekosta förvärvet av tyska Klingel. Största ägaren TA Associates garanterar hela emissionen genom tecknings- och garantiåtaganden. Det gör att sannolikheten för att en tvångsinlösen påbörjas efter emissionen slutförts ökar.

13 oktober. Afv rapporterar att minoritetsägarna vill att ytterligare en särskild granskare tillsätts för att undersöka om styrelsen och ledningen agerat i enlighet med lag och bolagsordning vid förvärvet av Klingel samt företrädesemissionen.

19 oktober. Elos Medtech publicerar sitt prospekt där de skriver att minoritetsägarnas sätt att använda sina rättigheter utgör en risk för bolagets verksamhet.

6 oktober. Elos meddelar att emissionen tecknats till 81,8% med stöd av teckningsrätter. Detta menar minoritetsägaren Jonas Fridh innebär att enbart 0,5% tecknats av befintliga aktieägare utöver TA Associates. Tidigare estimat från Fridh gör gällande att cirka 500 Mkr behöver tecknas från andra parter än TA Associates för att tvångsinlösen inte ska ske.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets