Elpriserna i Europa slår nya rekordnivåer

Elpriserna i Europa har skjutit upp till nya rekordnivåer i samband med att temperaturerna gått under nollan på kontinenten.
Elpriser, inflation
Foto: Fredrik Sandberg / TT och Henrik Montgomery/TT
Stora minusgrader på olika håll har lett till rejält höga priser, inklusive i Norden där priset nådde till 226,54 euro, motsvarande 2 330 kronor, per megawattimme på elbörsen Nordpool på måndagen, rapporterar Bloomberg News.

Det noteras också nya rekord för elpriser i Polen efter att denna marknad börjat handlas på Nordpool i februari. I Tyskland och Frankrike kretsar priserna nära tidigare rekord från i höstas.

Elpriserna väntas också förbli väldigt höga under december, uppger analyschefen Andy Sommer på Axpo Solutions, till Bloomberg.

”Vädret under de kommande veckorna, prestationen hos de franska kärnkraftverken, Rysslands dagliga gasleveranser och Kinas kolpolitik, kommer alla att avgöra om priserna stiger ytterligare”, sade Sommer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.