Elux vd: Motvind, ingen storm

Electrolux bedömer att marknaden kommer att gå sidledes under 2010 med en viss tillväxt i USA och en ganska oförändrad utveckling i Europa. Det säger vd Hans Stråberg till Nyhetsbyrån Direkt.

– Vi tror marknaden kan stiga med 2-4 procent i Nordamerika under 2010 jämfört med 2009 och att det kommer att vara ungefär oförändrat i Europa, säger han.

Bedömningarna är helt i linje med det som Whirlpool uppgav i samband med sin rapport på tisdagen. På frågan hur Electrolux kommer att utvecklas under 2010 nöjer sig vd:n med att säga att han tror det kommer att gå bra.

För Europa specifikt har det tidigare talats om att marknaden skulle kunna bottna under det första halvåret 2010 med draghjälp från väst medan Östeuropa kan få det tuffare.

– Västeuropa var ungefär oförändrat fjärde kvartalet medan Östeuropa var ner ungefär 17 procent så det beror på hur starkt Västeuropa går. Men jag kan inte göra någon bättre bedömning idag utan jag står fortfarande fast vid det, säger Hans Stråberg.

Inom det amerikanska premiesegmentet har Electrolux tidigare talat om att bolaget har en stabil marknadsandel på 5-10 procent och enligt Hans Stråberg står sig mer eller mindre den bilden.

– Vi håller vår position ungefär. Premiesegmentet är ju ner väldigt kraftigt men vi håller vår marknadsandel och jag nöjer mig med att säga att vår andel ligger på 5-10 procent.

Electrolux råmaterialkostnaderna blev, precis som bolaget antytt, cirka 400 miljoner kronor lägre det fjärde kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2008. Frågan är då hur råvarorna kommer att påverka 2010?

– Det är väldigt volaitilt för exempelvis koppar och nickel så vi är inte klara med att ge någon prognos. Men vi ser att vi inte kommer att ha någon medvind längre utan en liten motvind, men ingen dramatisk storm, säger Hans Stråberg.

I rapporten konstaterar Hans Stråberg att det fortfarande är en bit kvar innan Electrolux når sitt marginalmål på 6 procent.

– Jag tycker man ska titta tillbaka och se det enormt svåra och volatila året 2009 och hur vi lyckades parera det och göra ett bra resultat. Om marknaden går sidledes som vi förväntar oss, med lite tillväxt i USA och ganska flat i Europa, då kommer vi fortsätta att se en effekt från våra besparingsprogram. Vi är på väg mot vårt 6-procentmål men jag tänker inte ge någon prognos för jag kan inte. Vi ska nå målet så fort som möjligt, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.