Emissionsguiden inleder bevakning av Nobias företrädesemission

Kökstillverkaren Nobia har beslutat om en företrädesemission som kan tillföra bolaget 1,3 miljarder kronor före kostnader. Emissionsguiden inleder sin bevakning av kapitalanskaffningen.
Kristoffer Ljungfelt.
Kristoffer Ljungfelt blir ny VD för Nobia.

Affärsvärlden bevakar ett urval av börsens emissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Nobia har beslutat att ta in 1 262 Mkr genom en företrädesemission av aktier. Motivet till emissionen är att färdigställa en fabrik i Jönköping (1 000 Mkr) och stärka balansräkningen (262 Mkr). Styrelsens beslut förutsätter godkännande vid en extra bolagsstämma den 26 mars 2024.

Teckningskursen är satt till 2,5 kr per aktie, vilket innebär en rabatt på cirka 35% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades.

Emissionen är säkrad till 100% genom tecknings- och garantiåtaganden. Teckningsåtagandena uppgår till 574 Mkr (45,5% av emissionen) och har lämnats av bolagets största ägare Nordstjernan, If Skadeförsäkring och Fjärde AP-fonden som tecknar sina respektive pro rata-andelar.

Garantiåtagandena uppgår till 688 Mkr (54,5% av emissionen) och har lämnats av ovan nämnda trio. Till garanterna utgår en kontantersättning på 2%. Fjärde AP-fonden får ingen garantiersättning.

I och med sina åtaganden i emissionen kan Nordstjernan komma att överstiga både 30% och 50% av aktierna i Nobia då emissionen slutförts. Den maximala ägarandel som Nordstjernan kan få efter emissionen är 57%. De har beviljats undantag från budpliktsbud.

Utspädningen för aktieägare som inte deltar i emissionen blir 74,8%.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om eventuella flaggor i emissionen inom kort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets