”En aktie att äga i ur och skur”

Johan Ståhl på Lannebo ökar andelen aktier i portföljen trots att börsbotten är svår att förutspå.

Vad tycker du om de rapporter som kommit hittills?
– De har varit relativt bra. Jag är lite överraskad av att folk blir så förvånade över den svaga orderingången. Det har väl börsen sagt i ett år nu, att konjunkturen är på väg ned?

Har det varit några positiva överraskningar?
– Trenden är ju att resultaten hålls uppe ganska väl, medan framtidsutsikterna blir sämre. Men det var så man kunde vänta sig att det skulle vara.

Negativa överraskningar?
– De konsumtionsrelaterade bolagen i så fall. RNB var ju ingen lysande rapport. Men det är fortfarande många rapporter från mindre bolag som återstår.

Men ni har en del detaljhandel, som Clas Ohlson?
– I Sverige och Norge är Clas Ohlson ett jättebra varumärke, och i Finland börjar det komma. Det jag oroar mig för är etableringen i Storbritannien. Det är en jättesvår marknad och risken är att det kommer att kosta mycket pengar. Balansräkningen är visserligen inget problem, de har ingen stor skuld eller stor goodwill.

Hur ser du på börsutvecklingen den närmaste tiden?
– Vi har länge haft en ganska stor kassa och en defensiv tilt på portföljen. Det har vi börjat ändra nu. Vi har köpt aktier och blivit mer offensiva. Vi är rätt positiva till utvecklingen, även om det är svårt att säga om det vänder nu, om tre månader eller om sex månader. Börsen är mycket likviditetsdriven, det är placerare som måste sälja och fonder som monteras ned. Det är inte fundamenta som styr, därför är det svårt att pricka botten. Men man kan göra rätt mycket med vinsterna nu utan att börsen blir speciellt dyr.

Så det är köpläge?
– Ja. Vi har köpt mer aktier. I småbolagsfonden får vi ha 10 procents kassa och det har vi haft under en stor del av det här året. Nu har vi minskat kassan till ungefär 5 procent i år. I Select får vi ha en ännu högre kassa, där har vi haft över 20 procent. Nu ligger vi runt 5 procent även där.

Vilka aktier är det som är köpvärda då?
– Vi har köpt lite cykliska bolag, som finska Konecranes, Höganäs och Seco Tools. Visst, vinsterna ska ned men vi tycker att det redan är diskonterat. Det här är bolag som har en stark position i sin bransch. Höganäs har haft väldigt mycket emot sig, som valuta och råvarupriserna. Nu har det reverserats, men det har inte gett utslag i kursen. De hedgar visserligen sin valuta så effekten dröjer lite. Men metallpriser och skrotpriser har gått ned kraftigt. Höganäs har en jobbig kundgrupp i bilproducenterna, det är vi fullt medvetna om. Men det försvinner kapacitet och det tycker vi är bra. Seco är lite samma sak. Det är ett högkvalitativt svenskt verkstadsbolag. En aktie man kan äga i ur och skur. I vanliga fall är den jätteillikvid men nu har det kommit fram lite aktier.

Ni äger en del spelbolag också.
– Betsson har en nettokassa, en bra position i branschen och en bra företagsledning. Vi tror att folk spelar även om tiderna blir sämre. Man drar in på resor eller annan konsumtion i stället. Det är lite samma sak som i MTG. Det dröjer innan man avbeställer sin sportkanal eller barnens filmkanal.

– Det händer mycket intressant i spelbranschen nu också. Det franska spelmonopolet kan privatiseras. Det första spelmonopolet som privatiseras kommer att vilja växa på andra marknader. Kommer man då att starta från noll eller köpa bolag? Jag tror att de köper bolag, ungefär som när kraftmarknaden avreglerades och Vattenfall köpte i Tyskland.

Vilka aktier ska man undvika?
– Vi är försiktiga med bolag som har väldigt hög skuldsättning och som kan få problem med att finansiera sig. Och vi har inte haft fastighetsbolag på länge. Visst, de har gått från premie till en rabatt nu, men vi står nog utanför den sektorn ett tag till.

Lannebo fonder

Johan Ståhl förvaltar Lannebos småbolagsfond och Lannebo Småbolag Select tillsammans med kollegan Peter Rönnström.

nullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.