Husqvarna
En aktie mogen att kapa
Utomhusproduktstillverkaren Husqvarna var en av Affärsvärldens storbolagsfavoriter under fjolåret med hela tre köprekommendationer, en i februari, en i juni samt en i november. I den sista uppdateringen sattes riktkursen 65 kronor, en nivå aktien uppnådde i mitten av februari. Sedan februari förra året har aktien stigit med 78 procent jämfört med Stockholmsbörsens 33 procent. Aktien har gynnats av stadiga framsteg i det omstruktureringsprogram som ska ta bolagets rörelsemarginal upp till 10 procent under nästa år.
Bokslutet var inget undantag utan visade på fortsatta lönsamhetsförbättringar, det trots att ännu en mild vinter påverkade försäljningen av snöslungor i Europa negativt. Det lönsamhetsmässiga sorgebarnet Amerika gynnades i stället av en mer snörik vinter och lyfte rörelsemarginalen betydligt. För helåret ökade koncernens rörelsemarginal, exklusive engångsposter, från 5,3 procent 2013 till 7,2 procent. I Nordamerika gick marginalen upp från 0,2 procent till 2,5 procent.
Från årsskiftet byter Husqvarna struktur, från en geografisk uppdelning till en som är baserad på varumärken. Rapportpresentationen bjöd på en bild av hur fjolåret skulle ha sett ut med den nya strukturen. Varumärket Husqvarna, med 47 procent av omsättningen, redovisade en rörelsemarginal på 13,0 procent, Gardena med 13 procent av försäljningen nådde 9,1 procents marginal och Construction, som stod för 10 procent av försäljningen, redovisade 10,7 procents marginal. Sorgebarnet var Consumer Brands, som stod för 30 procent av försäljningen med en marginal på minus 1,6 procent.
Under telefonkonferensen direkt efter rapporten förtydligade vd Kai Wärn att lönsamhetsmålet ska nås genom att lyfta marginalen med 1–2 procentenheter i de tre starka divisionerna och med 3–4 procentenheter i konsumentvarudelen. På sikt måste dock ambitionen vara att lyfta konsumentvarudelen ytterligare om avkastningen på kapitalet ska nå acceptabla nivåer. Det är dock en tuff uppgift och i förlängningen är det inte omöjligt att verksamheten avyttras. Det skulle ge en mer fokuserad koncern som kan lägga krutet på att växa de starka delarna i stället för att lägga mycket energi på en underpresterare med tämligen begränsad lönsamhetspotential.
En faktor bakom Stockholmsbörsens starka inledning på året är kronans försvagning. Många svenska verkstadsbolag är vinnare på denna utveckling, dock inte Husqvarna som har stora inköp i dollar och därför missgynnas av kronförsvagningen. Den svaga rubeln påverkar också negativt, medan exempelvis den starkare euron inverkar positivt. Med nuvarande valutasäkringar räknar ledningen med en nettoeffekt runt noll för innevarande år. Från och med nästa år riskerar den starkare dollarn att sätta spår i lönsamheten. En effekt av valutarörelserna blir också att Husqvarnas omsättning ökar utan att resultatet hänger med. Följaktligen påverkas rörelsemarginalen negativt, vilket gör det svårare att nå marginalmålet 2016.
Tidigare har Husqvarna varit en Affärsvärldenfavorit eftersom värderingen inte speglat den lönsamhetspotential som koncernen har samtidigt som pilarna pekat åt rätt håll. Den starka kursutvecklingen innebär emellertid att investerarna börjat prisa in alltmer av ledningens ambitiösa marginalmål trots trolig valutamotvind under nästa år. Vid p/e 15,2 på Affärsvärldens resultatprognos för år 2016 är potentialen för låg i förhållande till risken. På risksidan ska också Husqvarnas väderberoende tas i beaktande. Ofördelaktigt väder kan slå hårt mot enskilda kvartal och år. Den försiktige plockar hem vinsten och hoppas att bättre köplägen väntar längre fram.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.