En attraktiv pantkalkyl

Miljöteknikföretaget Tomra har fallit omotiverat mycket på börsen. De närmaste åren väntas flera länder införa pantsystem. Aktien är köpvärd efter den senaste tidens kursfall.

Norska Tomra är attraktiv för den investerare som vill slippa oroa sig för vartåt konjunkturen är på väg. Tomra breddar verksamheten till nya konjunkturokänsliga områden, men fortfarande dominerar pantautomaterna som står för nästan hälften av koncernens försäljning på cirka 5 miljarder svenska kronor. Bolaget har två tredjedelar av nyförsäljningen av pantautomater. Näst största aktör är tyska Wincor Nixdorf med en installerad maskinpark runt om i världen som är mindre än en tiondel av Tomras.

Den svenske vd:n i Tomra sedan fem år är Stefan Ranstrand. Han kan vara lugn under oroliga ekonomiska tider som dessa. Försäljningen hos Tomra svänger inte med konjunkturen. Konjunktursvackan efter finanskrisen syns knappt ens som ett hack i Tomras försäljnings- och lönsamhetskurva.

Men hur ökar bolaget försäljningen, när vägen mot ­öka­de marknadsandelar i princip är stängd? Tomra har två metoder.

Först det uppenbara: att hänga på låset när nya länder inför pantsystem. Efter flera år av stiltje när det gäller introduktionen av nya pantsystem kan 2016 bli året när proppen går ur. I Spanien finns potential för 15 000 maskiner från nästa år och i Australien är siffran 5 000 maskiner. I Skottland finns potential för 2 000 maskiner från 2016 samtidigt som flera östeuropeiska länder inför pantsystem. Enligt Tomra kan enbart Lettland och Litauen komma att installera 2 000 maskiner under de kommande åren. Men bolagets investerare har bränt sig förr på alltför högt uppdrivna förväntningar och bolaget skriver försiktigtvis i den färska tredjekvartalsrapporten att ”inga nya marknader antas generera påtagliga intäkter under de kommande kvartalen”.

Den andra metoden är att växa inom närliggande verksamheter. Bolaget har köpt ett halvdussin företag under de senaste tio åren och surfar på en miljötrend av resurshushållning och sopsortering. Kunderna är bland annat mattillverkare, sopsorteringsanläggningar och gruvor.

Med egenutvecklade läsare, bolaget har ett 80-tal patent, som identifierar exempelvis radioaktivitet, färg, vikt, form och volym kan bolagets maskiner skilja på olika material. Andra Tomra-maskiner, som läser av exempelvis vatteninnehåll, klorofyllnivåer och förekomsten av miljögifter, sorterar allt från tomater och lök till äpplen och potatis. Snabba mekaniska armar, magneter, och hastiga luftpuffar sorterar när råvarorna fladdrar förbi. I gruvor sorteras den krossade malmen med röntgenbilder. Högt metallinnehåll ger en mörkare skugga som registreras av läsare som också håller ordning på varje malmfragments position på det löpande bandet och gruvbolagen slipper krossa vanlig gråsten och kan minska energikonsumtionen.

Tomras tredjekvartalsrapport i fredags var uppbygglig läsning. Intäkterna steg marginellt under kvartalet för gruppen som helhet och hittills i år är försäljningsökningen cirka 3 procent. Inom sorteringsverksamheten har verksamheten hämtat sig från en svacka tidigare under året, uppgången under kvartalet slutade på 5 procent. Klassiska Tomra, burkaffären, backade marginellt jämfört med motsvarande kvartal förra året. Koncernens rörelsemarginal (ebita) under kvartalet nådde tillbaka till fjolårsnivån 17 procent efter en svacka under de två tidigare kvartalen i år.

Enligt ledningen väntas resultat och försäljning inom pantmaskinsdivisionen vara oförändrat under andra halvåret 2014. Inom sorteringsdivisionen vänta både intäkter och vinster öka. På lite längre sikt finns förhoppningar på att bolaget ska nå tillbaka till tidigare tillväxttal. Redan det sista kvartalet i år har goda förutsättningar. Orderstocken i sorteringsdivisionen når nu rekordnivåer för tredje kvartalet i rad.

Aktien är populär. Inte någon av SME Direkts nio analytiker rekommenderar sälj och svenska investmentbolaget Latour har under tre år ökat sitt ägande till 24 procent. Affärsvärlden ansluter sig till optimisterna. Med de flesta mått mätt är aktien aptitligt värderad. En direktavkastning på drygt 3 procent, p/e-tal för nästa år på 12, en soliditet kring 50 procent och en rekordstor orderbok är nedgången under året på 20 procent inte motiverad. Köp med riktkursen 58 norska kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.