”En droppe i havet”

Utländska jättefonder vill gärna investera i svensk infrastruktur. ”De ber oss: Kan ni inte starta en fond?”, säger EQT:s vd Thomas von Koch på Affärsvärldens seminarium i Almedalen. Men politikerna stoppar.

EQT:s vd var en av panelisterna på Affärsvärlden och Deloittes välbesöka seminarium om finansiering av infrastruktur på onsdagen. EQT har idag en infrastrukturfond med 20 miljarder kronor i kapital, varav hälften är investerat. Men det är ”en droppe i havet”, enligt Thomas von Koch. EQT skulle kunnat ta in mycket mer – men det saknas objekt att investera i.

Thomas von Koch konstaterade att enorma statliga utländska pensionsfonder är nöjda med 5-6 procents årlig avkastning om det är i trygg svensk infrastruktur.

– De behöver kunna betala ut sina pensioner om 30 år och behöver inte mer. De ber oss: Kan ni inte starta en fond som investerar ibland annat svensk infrastruktur?

Panelen var enig om att det finns ett enormt behov av ny infrastruktur i Sverige, men politiska låsningar gör att det privata kapitalet inte får tillträde. Bland annat har finansminister Anders Borgs (M) upprepade tes att det är onödigt med privat kapital i infrastruktur, då staten lånar billigare, blivit en våt filt.

– Med det resonemanget borde det privata näringslivet läggas ned, staten lånar ju billigare, sa Thomas von Koch och noterade att Hugo Chavez försökte göra just så i Venezuela.

Roger Johansson, chef för infrastrukturinvesteringar på Skandia, noterade att de är med att finansiera höghastighetsbanor för tåg i Frankrike.

– Det är inte helt optimalt, vi skulle hellre vara med och bygga i Sverige, sade han.

Ilija Batljan, vice vd på Rikshem och tidigare socialdemokratiskt kommunalråd i Nynäshamn, tyckte att politikerna förstör mer än hjälper. Han menade att det är dags att syna korten vad gäller att staten verkligen lånar billigare.

– Svensk infrastruktur skulle kunna vara en exportprodukt, som koreaner och singaporeaner skulle slåss om att få investera i.

Avslutningsvis fick Thomas von Koch skicka med en önskning till nästa regering.

– Prata med oss som har kapital, säg inte bara att staten lånar billigare.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour