En ekonoms försvarstal

Nationalekonomi kritiseras ofta för att inte vara en vetenskap. Men Dani Rodrik, ­professor vid Harvard, försvarar de starkt förenklade modellerna. Han visar att de bästa modellerna stått sig i över 200 år.

En ekonom, en läkare och en ­arkitekt sitter i en tågkupé och diskuterar vem av dem som har det mest hedervärda yrket. Läkaren påpekar att Gud skapade Eva av Adams revben, alltså måste han ha varit en kirurg. Arkitekten invänder, att eftersom universum var i kaos innan Adam och Eva existerade så måste en arkitekt ha gjort en stor bragd. Då invänder ekonomen: Vem tror du orsakade kaoset?

Så inleder den turkiske nationalekonomen Dani Rodrik ett kapitel i sin senaste bok, Economics Rules (Oxford University Press, 2015). Den är en slags försvarsskrift för den nationalekonomiska vetenskapen, som regelbundet angrips, inte minst när det uppstår oväntade kriser i ekonomin eller när ekonomipriset till Alfred Nobels minne delas ut. Då får vi veta att nationalekonomi inte är någon vetenskap och att de modeller och teorier den bygger på inte håller måttet.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets