Fem flaggor i C100:s företrädesemission

C100 genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 25,4 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar fem flaggor.
C1002
C100:s styrelse har beslutat om en företrädesemission, med stöd av bemyndigande från bolagets årsstämma som hölls den 26 juni. I bild en LaminarPace-enhet för torkning av biologiska läkemedel från Ziccum, vars patentportfölj C100 numera äger. Foto: Ziccum

C100 (f.d. Vultus) har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 25,4 Mkr brutto.

Kapitalet ska användas till att förvärva patentportföljer, sälja och utlicensiera befintliga patenträttigheter samt till förädling och utveckling av befintlig patentportfölj.

Emissionsguiden hissar fem flaggor för emissionen och har inte fått återkoppling från C100 på förfrågan att kommentera.

Kapitalbehov i trängt läge

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

C100:s kapitalbehov är svårbedömt på grund av de stora förändringar som skett i bolaget på senare tid. Kassan är dock i det närmaste tom och behöver rimligen fyllas på inom kort.

Stor rabatt (initialt)

Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.

Teckningskursen är satt till 0,12 kr per aktie. Det innebär en rabatt på höga 69,1% (TERP) kontra tio dagars viktad genomsnittskurs innan bolaget den 28 maj aviserade sin avsikt att genomföra emissionen.

Hög emissionskostnad

Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.

Kostnaderna anges till 2,5 Mkr. Inkluderas garantiersättning handlar det dock om 6,5 Mkr vilket motsvarar 25,6% av emissionsbeloppet. Garantiersättningens struktur innebär att minst halva ersättningen kommer att betalas via nytryckta aktier. Aktieägare betalar dock ändå indirekt för detta via utspädning.

Dåligt garantiupplägg

Så kallad bottom-up-garanti är oftast en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

C100 har mottagit garantiåtaganden på 20 Mkr (78,8% av emissionen). Halva beloppet avser bottengaranti vilket leder till en flagga. Ersättningsnivån är därtill hög. Samtliga garanter ersätts med antingen 10% kontant plus 10% i aktier av garanterat belopp, eller med 20% i aktier.

Rörig emissionsprocess

En rörig process kan tyda på problem bakom kulisserna eller dålig planering. Exempel på en rörig emissionsprocess kan vara ändrade tidsplaner, plötsliga ledningsförändringar, sent ingångna investeringsåtaganden eller emissionsbesked utan emissionsvillkor.

C100 informerade marknaden om emissionen först den 28 maj, utan att presentera de färdiga villkoren, vilka senare kom den 11 juli. Att göra så lämnar investerare i ovisshet och för ofta med sig en svag kursutveckling.

Emissionsguiden återkommer eventuellt med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt informationsdokument omkring den 12 augusti. I annat fall kommer nästa artikel i anslutning till utfallet.

Läs även:

Bevakning av C100:s nyemission inleds

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.