En flagga mindre i Tobiis nyemission

Teknikbolaget Tobii har släppt prospektet för sin företrädesemission på 300 Mkr. Emissionsguiden halar ned en av två flaggor.
En flagga mindre i Tobiis nyemission - Tobii Anand
Tobiis styrelse har beslutat om en företrädesemission, med stöd av bemyndigande från en extrastämma som hölls den 4 mars.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Tobiis företrädesemission av aktier som kan tillföra teknikbolaget 300 Mkr före emissionskostnader. I samband med det hissade vi två flaggor: ”Dåligt garantiupplägg” och ”Bristfällig information”. Vi lyfte även fram rejäla teckningsåtaganden från Tobiis grundare, ledning och styrelse som något positivt.

EN FLAGGA MINDRE

Efter en genomgång av bolagets prospekt drar vi tillbaka flaggan om bristfällig information. Den hissades då Tobii tidigare inte informerat om vad emissionskostnaderna väntades bli samt vilken ersättning garanterna skulle få för sina åtaganden.

Emissionen väntas kosta Tobii 33,5 Mkr att genomföra, motsvarande 11,2% av emissionsbeloppet. Garanterna får en kontant ersättning på 8% av garanterat belopp.

Garantiåtagare Belopp Mkr Andel emission
Schonfeld IR Master Fund 30,0 10,0%
Fredrik Lundgren 17,5 5,8%
Wilhelm Risberg 17,5 5,8%
Munkekullen 15,1 5,0%
Buntel 15,0 5,0%
Formue Nord Markedsneutral 15,0 5,0%

Tobii har erhållit teckningsåtaganden om 78,5 Mkr och garantiåtaganden om 223 Mkr.

Tabellen intill visar emissionens största externa garantiåtaganden. Därtill garanterar grundartrion Henrik Eskilsson, John Elvesjö och Mårten Skogö för sammanlagt 50 Mkr.

Tobii-aktien har gått svagt även efter att teckningsrätterna avskildes och står nu i 2,91 kr. Teckningskursen är 2,36 kr och teckningsperioden löper 18 mars-2 april.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.