Nyckelpersoner visar vägen i Tobiis företrädesemission

Teknikbolaget Tobii genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 300 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar två flaggor och noterar en gynnsam omständighet.
Nyckelpersoner visar vägen i Tobiis företrädesemission - Tobii Anand
Tobiis styrelse har beslutat om en företrädesemission, med stöd av bemyndigande från en extrastämma som hölls den 4 mars. Till vänster VD Anand Srivatsa.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Tobii har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra teknikbolaget 300 Mkr brutto.

Kapitalanskaffningens motiv är att kunna finansiera en marknadssatsning inom Tobiis fordonssegment, tills denna verksamhet når lönsamhet.

Förvärvet av AutoSense som slutfördes för en dryg månad sedan är en bärande del i satsningen.

Emissionsguiden hissar två flaggor och ser en bra aspekt med emissionen.

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Tobii har mottagit garantiåtaganden på 223 Mkr (74,4% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Det framgår varken vad de totala emissionskostnaderna väntas bli eller vilken ersättning garanterna får. Tobii meddelar att detta kommer att finnas inkluderat i prospektet som publiceras den 14 mars.

BEFINTLIGA ÄGARE VÄXLAR UPP

Om de med bäst insyn i bolaget tecknar rejält med aktier så visar det på stark framtidstro. Det är alltså väldigt positivt när befintliga storägare och/eller nyckelpersoner åtar sig att gå in ordentligt i en nyemission.

Tobiis grundartrio Henrik Eskilsson, John Elvesjö och Mårten Skogö som sammantaget äger 12,3% av aktierna tecknar sina andelar i emissionen. De garanterar därtill för 50 Mkr totalt.

Ledning och styrelse tecknar också sina andelar och vi noterar att det har skett många insynsköp inför emissionen. Bland annat har VD Anand Srivatsa ökat från lite över 127 000 till drygt 420 000 aktier sedan i december och har nu ett innehav värt 2,1 Mkr.

Tobiis två största ägare Lannebo Fonder och Öhman Fonder har även de förbundit sig att teckna utifrån sina respektive ägarandelar.

Aktien har haft en hemsk resa med en nedgång på 80% bara det senaste året. På tre år är den ned 92%. De luttrade aktieägare som funderar på att teckna kan åtminstone vara säkra på att de sitter i samma båt som nyckelaktörerna i Tobii.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets