En fortsatt defensiv mix

Stockholmsbörsen har varit stark sedan förra magasinsuppdateringen kring Nordiska Värdeportföljen för tre veckor sedan. Det sker inte minst i ljuset av den svaga kronutvecklingen inför riksdagsvalet i helgen. Modellportföljen har dock inte bara hängt med utan återigen utökat sin indexledning. Räknat sedan starten den 15 december i fjol är totalavkastningen nu 16,2 procent. Det är knappa 5 procentenheter bättre än 11,4 procent för Stockholmsbörsens breda OMXSGI-index.
I kronor och ören är det näst största innehavet Pandora (21 procents portföljvikt) som återhämtats mest, inte minst efter att portföljen ökade exponeringen på urblåsningen i samband med senaste vinstvarningen. Nu har ännu en ny nyckelperson för att vända skutan meddelats: den nya Kina-chefen Geena Tok, som rekryteras från amerikanska sportjätten Nike. Samtidigt har en andra halvårsutdelning om 9 danska kronor per aktie avskilts och lagts till portföljens kassa. Pandora handlas nu till ev/ebit 6,5 bakåtblickande. Ställt mot en fortsatt stark affär ger denna nedpressade värdering fortsatt köpläge.
Även fjärde största positionen i Allgon (8 procent) har givit betydande bidrag till avkastningen, efter att det underbevakade småbolagscasets halvårsrapport bekräftat fortsatt lovande tillväxt- och marginalutveckling för storförvärvet Tele Radio.
Procentuellt är periodens bästa innehav norska försäkringsturnarounden Insr (4 procent), där halvårsrapporten följts av insiderköp. Rapportens glädjeämnen var bland annat den drygt 12-procentiga premietillväxt som var bättre än plan. Svagheten var att lönsamheten dippade tillbaka till rejäl förlust när skadeprocenten, hur mycket skadeersättning som betalats ut i förhållande till premier som tagits in, för hela den norska marknaden har drabbats av förhöjda skador. Det sistnämnda gäller inte minst motorförsäkring, dels till följd av den utdragna vintern och dels underliggande kostnadsinflation.
Svagast i absoluta termer har varit det tredje största innehavet Ratos (11 procent). Här ger Affärsvärlden ändå senaste kvartalet godkänt. Tillväxten i flera portföljbolag var bättre än väntat, men den kortsiktiga lönsamheten lämnade en del att önska. Affärsvärlden ser fortsatt undervärdering av såväl nuvarande bolagsportfölj som Ratos förvaltningsmodell.
Svagast i procent har operatörsinnehavet Millicom (3 procent) varit. Här är tappet ännu inte hänförligt till någon känd bolagsbesvikelse. Det följer snarare den generella tillväxtmarknadssjuka som härjar på världens börser i och med senaste tidens handelskrigsosäkerhet och stora valutaförsvagningar, i bland annat Latin- och Centralamerika, där Millicom har huvuddelen av sin verksamhet.
Sammantaget fortsätter Nordiska Värdeportföljen på fjolårssiffror att motsvara ett defensivt konglomerat med måttlig tillväxt, starka finanser, hög kapitalförräntning och relativt genomsnittlig värdering av löpande vinster före investeringsbehov (ebitda). Framtiden för olika case samt vår viktning av dem beror dock självklart på framåtblickande risk-avkastningsförväntningar. Dessa uppdaterar redaktionen om löpande, i våra aktieråd och på bland annat Affärsvärlden Analys+.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.