Två döda efter arbetsplatsolyckor på Northvolt

En man i 60-årsåldern har avlidit efter en arbetsplatsolycka vid batterifabriken Northvolt i Skellefteå. Ytterligare en man har dött av skador han ådrog sig på batteriföretagets anläggning i november.
Northvolts batterifabrik i Skellefteå.
Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Foto: Axel Hilleskog / SvD / TT

En man i 60-årsåldern har avlidit efter torsdagens allvarliga kranolycka på Northvolt i Skellefteå, bekräftar anhöriga för Folkbladet.

En annan man, som är i 20-årsåldern, vårdas i Umeå med allvarliga skador. Olyckan inträffade under torsdagens eftermiddag. Enligt sjukvårdsledare på plats hade männen fått kross- och klämskador.

”Det vi vet är att ett gaffelstativ fallit på två personer”, berättade Sanna Bäckström, kommunikatör på Northvolt.

Tillståndet för den yngre mannen som vårdas i Umeå är allvarligt, men stabilt.

Bolagets VD Peter Carlsson skriver i en kommentar: ”Detta är en svart dag. Vi samlas nu i sorg. Situationen är förkrossande, och vi arbetar nu timma för timma med att hjälpa varandra genom detta.”

Mannen som skadades under gårdagen var anställd vid ett byggföretag som uppdrag inne på området. Han omkom efter att ett gaffelstativ fallit ner på honom och den 20-åriga kollegan som nu vårdas.

Northvolt skriver att man har en ”nära dialog” med byggföretaget och att man stöttar dem och deras anställda i krisarbetet och utredningen av händelsen.

25-åring också avliden

Flera medier rapporterar att ytterligare en man har dött av skador han ådrog sig vid ett separat olycksfall på Northvolts anläggning i november. Det handlar om en 25-åring som skadades när en reningsanläggning exploderade.

Det innebär att två personer inom kort tid omkommit i olyckor på Northvolts batterifabrik i Västerbotten.

Polisen utreder det inträffade och utredningen leds av åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Även dödsolyckan som förorsakades av explosionen i november utreds som möjligt miljöbrott, enligt TT.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.