En rak kurs, tack
Båtar är roligare att färdas på än att skriva om. Går inte konjunkturen åt fel håll, så gör oljeprisutvecklingen det. Eller regelverken för fartyg. Eller något annat. Ta en titt på kursutvecklingen för Stockolmsbörsens rederiaktier under en 10-årsperiod, ungefär plus minus noll, och var och en förstår vad vi syftar på.
Med dessa reservationer i åtanke är det dags att granska ett av undantagen. Gorthon Lines. Bolaget sattes på börsen för fem år sedan, när Bylock och Nordsjöfrakt delades in i tre bolag: B&N, Gorthon och Svenska Orientlinien.
Som alla börsnoterade rederier har Gorthon haft en blandad vinstutveckling de senaste åren. Förra året gav en mindre förlust, vilket berodde på en nedskrivning. Till skillnad från andra rederier har Gorthon en stark balansräkning och en relativt stabil rörelse. Bolaget transporterar papper från bruken i Nordamerika och Norden. Kontrakten är långa.
Granskar man resultatet redovisar bolaget en vinst före skatt på 38,5 miljoner för årets första nio månader. Jämför det med börsvärdet på strax över 300 miljoner. Förutsatt ett resultat på strax över 50 miljoner blir vinstmultipeln (p/e) 9 i år.
Kassaflödet från rörelsen är extremt mycket bättre, eftersom avskrivningarna ligger i klassen 50 miljoner per år. Bolaget handlas alltså till knappt 3 gånger kassaflödet. Med en balansräkning i jättefint skick är bolaget teoretiskt sett skuldfritt: de likvida tillgångarna är större än skulderna. Eget kapital per aktie är 23 kronor, att jämföra med börskursen på 17.
Ledningen tycks ha kontroll över bolaget, varför vinsten kommer att vara ganska stabil de närmaste åren. Avkastningen på eget kapital är högre än avkastningskravet, vilket innebär att kursen borde ligga strax över eget kapital. En rimlig kurs ligger på 24 kronor, en kurspotential på 40 procent.
Ett stort problem finns. Under ytan pågår en maktkamp. Av någon anledning köpte nämligen B&N in sig i Gorthon i fjol och blev återigen huvudägare. Huvudägarna i B&N, Folke Patriksson och Ulf G Lindén, satte sig i styrelsen och slängde ut de gamla ledamöterna.
De har öppet uttryckt att de vill ta in hela Gorthon. Något som de övriga ägarna, bland andra finansmannen Sten K Johnson och norska Odin Fonder inte vill. De lär i alla fall inte vilja ha betalt i B&N-aktier, eftersom det bolaget är ganska skuldsatt och inte i närheten av Gorthons lönsamhet. Ett kontantbud skulle accepteras, men det har B&N inte råd med. Vad göra?
Svårigheten att lösa den knuten är troligen orsaken till den dåliga kursutvecklingen. Normalt sett brukar maktkamper vara bra för börskurserna, men i Gorthon har effekten uteblivit. Sten K Johnson och Odin kan naturligtvis stoppa ett bud, men kan de stoppa att B&N tänker mera på vad som är bra för det egna bolaget än för Gorthon? Löst organiserade samarbeten mellan de båda bolagen pågår redan.
Bekymren till trots. Aktien är köpvärd. Nyckeltalen är attraktiva och på sikt det som avgör. Det är särskilt attraktivt nu sedan börsen rusat upp 40 procent på ett par månader. Då känns Gorthon som en trygg placering som samtidigt kan överraska positivt. Dessutom, bara utdelningen ligger runt 6 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.