”En väldigt häftig upplevelse”
En man i 30-årsåldern, iförd ett glasögonheadset som för tankarna till en science fiction-miljö i stil med filmen Matrix, genomför en karaktäristisk golfputtrörelse med händerna. Men han befinner sig inte på någon golfbana, håller inte i någon klubba, använder ingen boll. I själva verket står han i ett bås i en lokal i halländska Kungsbacka. I början på oktober öppnade Turnaround VR som är landets första center för så kallad virtuell verklighet, eller virtual reality (vr).
Det är en datateknik som genom särskilda glasögon och handkontroller simulerar och förflyttar användarens fysiska närvaro till en datagjord och virtuell värld. I Kungsbacka finns just nu 15 olika spel. Besökaren kan flyga i svävare, besöka planeten Mars, spela minigolf eller testa hur det är att jobba som kock. Grundfilosofin med vr är att användaren kan komma närmare upplevelsen och händelseförloppet genom att röra på sin kropp; om man vill se sig omkring i det virtuella landskapet behöver man bara vrida på huvudet i den fysiska världen.
Magnus Kindblom, som har startat detta center, stötte på konceptet första gången när han, i början på 90-talet, studerade datateknik vid Chalmers i Göteborg. Föreläsaren berättade om en innovativ teknik som möjliggjorde att människans sinnen kunde föras in i en virtuell verklighet.
– Jag fick en wow-känsla och tänkte att detta är framtiden.
Tekniken har varit under utveckling sedan dess. Det var dock först när Facebook år 2014 förvärvade amerikanska vr-bolaget Oculus för två miljarder dollar som det började hända saker. Facebookgrundaren Mark Zuckerberg har under ett seminarium sagt att vr-glasögonen i framtiden kan komma att ersätta mobiltelefonerna, enligt den brittiska tidningen The Daily Mail.
I dag är det en uppsjö större och mindre bolag som vill hänga med på resan och ha en bit av kakan. För det kan finnas stora pengar att tjäna. Enligt en rapport från Citi’s Global Perspectives and Solutions group väntas vr-branschen växa 30 gånger sin storlek till år 2020 och fram till dess ha en total omsättning på 700 miljarder kronor. Bara de senaste månaderna har flera lanseringar skett. Google har släppt vr-glasögonen Daydream View som bland annat möjliggör att bäraren kan titta på Youtube och Netflix i virtuell miljö. Speltillverkaren Sony Computer Entertainment Europe har släppt sin första vr-konsol, Playstation VR, som sägs ta användaren ”rakt in i dramatiken”. Även svenska börsnoterade spelstudien Starbreeze har i höst börjat leverera egenutvecklade vr-glasögon till biografen Imax VR Center i Los Angeles.
Microsoft har i november börjat sälja utvecklingsversionen av deras headset Hololens i Europa, däribland Tyskland och Frankrike. Till skillnad från flera andra headset är deras teknik byggd på så kallad förstärkt verklighet, eller ar (augmented reality). Förenklat innebär det att digital grafik adderas till den verkliga världen, vilket betyder att man exempelvis kan genomföra ett Skypesamtal och se den andra personen i bild i rummet. På det sättet sker alltså inte, som med vr, en komplett avskärmning av den omgivande miljön.
Men även om utvecklingen går framåt och utbudet växer finns begränsningar för svenska konsumenter. Det är i dagsläget oklart när Daydream View släpps i Sverige och flera av produkterna är dyra – utvecklingsversionen av Hololens kostar 5 000 dollar.
Samtidigt finns utmaningar för tillverkarna. En av dem är av teknisk karaktär och handlar om att producera glasögon med en kvalitativ användarupplevelse. Om headsetbärarens fysiska rörelser inte motsvaras av samma rörelser i den virtuella världen kan balanssinnet förvirras, vilket ofta resulterar i illamående. En annan utmaning är att det i dag krävs viss teknikkunskap hos kunden för att snabbt komma igång med vr-glasögonen, vilket kan fungera avskräckande för någon med genomsnittligt teknikintresse. Men Magnus Kindblom är ändå övertygad om att vr-konceptet går en lukrativ framtid till mötes.
– Vr är en större revolution än mobiltelefonen. När tekniken har mognat om 10–15 år kommer nog de flesta använda sig av dessa glasögon, säger han.
Daniel Sjölie, biträdande lektor i datavetenskap vid Göteborgs universitet, tror att vr-tekniken i hög grad kommer att vara kopplad till underhållningssegmentet, till exempel konsumtion av spel eller film. Det kan dock dröja innan tekniken får en större spridning.
– Det ska bli intressant att följa försäljningen till jul. Det är osäkert hur många som hoppar på tåget. Vr-glasögonen innebär en väldigt häftig upplevelse, men sam- tidigt handlar det i dag om mycket pengar om man vill ha den bästa tekniken.
AR versus VR
Ar-glasögon kan ha större utvecklingsmöjligheter jämfört med vr-glasögon, bland annat när det gäller att titta på film. Som vr-glasögon är utformade just nu innebär de en synbegräsning av den fysiska miljön runt omkring. Med ar kan man ha en interaktion med omgivningen, eftersom bioduken finns som virtuell grafik i det fysiska rummet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.