Envisa odalmän i Vilhelmina

<p>Det är väl med vattenkraftverk som med vårdhem för missbrukare. De ska finnas, bara inte just här. Ändå vägde det förvånansvärt jämnt i Vilhelmina. Visserligen 2 218 röster mot utbyggd vattenkraft i kommunen, men också 1 952 röster för (enligt reviderade siffror, de preliminära var aningen lägre). Det innebär att färre än 300 själar i Norrlands inland punkterade drömmarna om en av de största investeringarna i ny vattenkraft i det här landet på 30 år. Det innebär också ett bakslag för den växande skara som när förhoppningar om att vattenkraften ska komma tillbaka som ett tillväxtområde inom svensk energiförsörjning.</p> <p>Det är tveksamt om Vattenfall och de andra kraftjättarna orkar eller ens bör lägga tid och resurser framöver på stora vattenkraftprojekt om den lokala opinionen bestämmer sannolikheten för att det lyckas. Norska Statkraft har också bränt fingrarna, bolaget försökte bygga ett verk i Röån men sprang, om man så vill, på pumpen.</p> <p>Omröstningen i Vilhelmina är möjligen ett skolexempel på lokal demokrati, men om vi antar att kraftinvesteringen hade varit samhällsekonomiskt lönsam och därmed kommit alla svenskar till del, så är den också ett exempel på att ett litet välorganiserat särintresse kan besegra ett betydligt större men oorganiserat allmänintresse.</p> <p>När det gäller samhällsviktiga projekt med stora externa effekter som vägar, broar, flygplatser, kraftverk eller gruvor är det tveksamt om vi ska låta nära och kära få sista ordet när beslutet fattas. Visst ska man lyssna noga på synpunkter och ta hänsyn till önskemål. Men i rimlig utsträckning.</p> <p>Samhället har gett sig själv rätten att genomdriva stora infrastrukturprojekt även om till exempel markägare blir trampade på tårna emellanåt. Det är viktigt att den rätten upprätthålls. Annars är risken stor att någon envis odalman stoppar utvecklingen även för dem som bor längre bort i dalen. </p> <p>Varken energibolagen eller regeringen får låta små, lokala särintressen utforma energipolitiken ad hoc så som det verkar gå till nu. Det är riksdagens uppgift.</p> <p>Missa inte artikeln om den svenska vattenkraftens framtid på sidan 22.</p> <p> </p> <p>_______________</p> <p>Apropå…</p> <p><strong>… stödpaket:</strong> Så ska biljättarna ha stöd igen. Fick de inte en motorväg häromåret?<strong></p></p> <p><p>… bilförsäljning:</strong> Ford vill sälja Volvo. Det förvånar knappast. Men vem vill köpa?</p> <p><strong>… välfärd:</strong> Allmänbildning, lyckad karriär och gott föräldraskap ger hög status i Sverige, skriver DI. Låter som ett rätt bra land att leva i.</p>

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF