Epishine blev årets första 33-bolag

Det blev Epishine med sina energieffektiva och metallfria solceller som vann en plats till årets 33-lista när den regionala finalen i Linköping avgjordes.
Epishine blev årets första 33-bolag - epishine-33-listan-700-394-ny-teknik_binary_6823675.jpg

Heta 33-listan kommer till Umeå! Anmäl dig till det kostnadsfria eventet här!

Purfärska Epishine grundades i juni förra året och baserar sin verksamhet på mångårig forskning inom organiska solceller.

Tekniken, som har utvecklats av bland annat professor Olle Ingenäs, har på pappret verkat lovande länge, och nu har Epishine lyckats kommersialisera den.

I nuläget överväger man två tänkbara tillämpningar som är lämpliga: strömförsörjning av uppkopplade Internet of Things-prylar och solceller för den afrikanska marknaden.

– Inomhus, där ljuset ser annorlunda ut än utomhus, är vi redan nu bättre än de vanliga, kiselbaserade solcellerna samtidigt som vi är väldigt tidigt i vårt optimeringsarbete, säger Mattias Josephson, vd.

På tisdagskvällen korades Epishine till vinnare i 33-listans deltävling i Linköping, där man tävlade mot Linkura och Voysys. Vinsten innebär att Epishine blir det första bolaget att få en plats på årets 33-lista, som presenteras på finalen i Stockholm 4 april.

– Det känns fantastiskt! Att hamna på 33-listan är en viktig bekräftelse på att den tekniken som vi utvecklar verkligen har potential, säger en omtumlad Mattias Josephson till Ny Teknik.

Under tävlingen på Mjärdevi Science Park gällde det för de tre unga teknikbolagen att imponera på juryn genom att sälja in sitt bolag på en minut. Utöver den så kallade hisspitchen så intervjuades företagen av juryn.

Linköpingsbaserade Linkura vill göra vår arbetsvardag mindre pressad genom att kartlägga stress med hjälp av en ekg-mätare och en egenutvecklad programvara.

Voysys – från Linköping – siktar på en internationell succé med sin plattform för att livesända vr-video från exempelvis e-sportmästerskap. Bland företagets kunder finns Intel, som har använt tekniken för sändningar på den stora teknikmässan CES i Las Vegas.

Både Linkura och Voysys har fortfarande chansen att ta en plats på 33-listan som presenteras tisdag 4 april på Münchenbryggeriet i Stockholm med start kl 17.

I dag onsdag 8 februari avgörs 33-listans andra regionala final i Umeå.

Årets hetaste tekniklista kommer till Umeå

När: 8 februari.

Var: Rex, Rådhustorget.

Pris: Kostnadsfritt.

 

Kvällens program

17.00: Mingel

18.00-19.00:

Kalle Anrell, till förordnad chefredaktör på Ny Teknik, hälsar välkommen.

Huvudtalare: Agnes Sävenstedt från Innovation360 Group.

Paneldiskussion: Startup-Sverige under de senaste tio åren. I panelen: Kenneth Bodin, Algoryx, Agnes Sävenstedt, Innovation360, Jan-Eric Sandberg, Teknikföretagen och Helen Rönnholm, Business Sweden.

Presentationer från bolagen Luna LEC, Infobaleen och Smart Video. Kvällens vinnare presenteras av juryns ordförande.

33-listanturnén:

Umeå: 8 februari.

Malmö: 8 mars.

Göteborg: 14 mars.

Stockholm, final: 4 april.

Anmäl dig till turnéstoppen här: 33-listan.se.

Det här är 33-listan

33-listan utser Sveriges mest lovande teknikbolag.

I år tas listan fram för tionde året i rad.

För att komma med på listan krävs att företaget:

Är baserat på en innovation.

Är max sju år, det vill säga startat 2010 eller senare.

Ej är listat på någon form av handelsplats.

Ett företag kan vara med på 33-listan max tre gånger.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.