Equinor förvärvar Suncor Energy för 8,9 miljarder

Norska energijätten Equinor har tecknat avtal om att förvärva Suncor Energy UK för 850 miljoner dollar, motsvarande 8,9 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.
Equinor förvärvar Suncor Energy för 8,9 miljarder - Aasta-Hansteen-photo-Equinor-Woldcom
Photo: Woldcam/Equinor

Transaktionen beskrivs vara i linje med Equinors strategi om att optimera olje- och naturgasportföljen och att fördjupa sig i sina kärnmarknader.

Genom affären får Equinor bland annat en ytterligare andel på 40 procent i Rosebank-projektet i Nordsjön. Ett slutligt investeringsbeslut om Rosebank kommer att tas i år. 250 miljoner dollar av köpeskillingen är beroende av ett slutligt investeringsbeslut för Rosebank, skriver Equinor.

Annars uppges affären addera cirka 15 000 fat av oljeekvivalenter per till Equinors produktion. Man ser också synergier med befintliga verksamheter, skriver bolaget.

Transaktionen är ett föremål för tillsynsmyndigheter.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets