Laddar

Ericsson bakom baissig börs

Kurserna på Stockholmsbörsen faller kraftigt i en baisseartad tendens under den inledande handeln på tisdagen. En vinstvarning från Ericsson sätter press på sentimentet och telekombolagets kurs rasar.

AFV Generalindex var klockan 10.25 ner med 3,1 procent till 380 och OMXS30-index faller med 3,6 procent till 1.204. Omsättningen uppgick till 20,6 miljarder kronor.

Ericsson rasar med 25 procent till 19,80 kronor efter en vinstvarning orsakad av en lägre än väntad fakturering inom uppgraderingar och utbyggnad av mobilnät. Detta har resulterat i en ogynnsam affärsmix som också har påverkat koncernens marginaler negativt. I det fjärde kvartalet 2007 spår Ericsson att Ericssons fakturering kommer att uppgå till 53-60 miljarder kronor med en rörelsemarginal i mittenspannet av 10-20 procent.

För 2008 bedömer Ericsson att de kommer att se en motsvarande marknadsutveckling som under innevarande år. Även Nokia och Alcatel är ner i sektorn. Nokia sänks 2,0 procent till 229,50 kronor och Alcatel är ner drygt 4 procent på Parisbörsen.

Skogen utvecklas bättre än index och är en av de få sektorer som lyckas hålla emot nedgången och vänder upp efter gårdagens press från sektorkolegan UPM-Kymmenes vinstvarning. Stora Enso sätts upp 0,5 procent till 107 kronor och SCA höjs 0,9 procent till 116,50 kronor.

Även Lundin Mining och Boliden går framåt. Lundin Mining stärks med 1,4 procent till 89 kronor och Boliden är upp 0,4 procent till 130 kronor efter en uppgradering till neutral från undervikt av analytikerhuset HSBC.

Kullagerkoncernen SKF handlas ner 3,4 procent till 136,25 kronor efter presentationen av sin rapport för det tredje kvartalet där resultatet inkom något under analytikernas förväntningar. Försäljningen var dock något bättre än marknadens förväntningar. Bolaget har påverkats av en brist på råmaterial och komponenter under året och detta har förvärrats under det tredje kvartalet. SKF bedömer att det inte kommer att ske några förbättringar under det fjärde kvartalet.

TietoEnator pressas ner 2,9 procent till 148,50 kronor då Citigroup sänker sin riktkurs för IT-konsulten till 20 euro från tidigare 23 euro. Sänkningen reflekterar bland annat lägre marginalantagningar beroende på långsammare omstrukturering.

Oljebolaget Lundin Petroleums pågående borrningen av Lunostrukturen i PL338 har visat indikationer på kolväten. Borrningen pågår fortfarande och ytterligare insamling av data är nödvändig för att kunna avgöra om strukturen innehåller rörliga kolväten. Resultaten av borrningen väntas komma in om cirka en vecka. Aktien dalade ner 2,6 procent till 76,50 kronor.

Bland övriga rapporterande bolag är Internetmäklaren Avanza oförändrad vid 123,50 kronor. Med nuvarande marknadsläge bedöms Avanza under 2007 infria målet om en intäktstillväxt uppgående till 15-30 procent. Målet att kostnaderna ska öka maximalt 15 procent bedöms också infrias eller marginellt överskridas.

Forskningsbolaget Karo Bio som sedan i somras har drabbats av flera motgångar fick mer stryk när bolaget presenterade sin rapport. Förlusterna för de inledande nio månaderna under 2007 mer än dubblerades gentemot samma period året innan. aktien föll 7,0 procent till 5,95 kronor.

Nyhetsbyrån SIX

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.