Ericsson ned på börsen
Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar på en lätt positiv öppning när handeln i Europa inleds på torsdagen efter uppgångar i USA och Asien. Marknaden påverkas av att Ericsson rapporterat. Ericssonaktien (B) backade med cirka 6 procent i inledningen. Nedgången efter tio minuter var cirka 4 kronor till 73 kronor.
En knapp halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 upp med 0,4 procent, CAC 40 Index ökade 0,6 procent och DAX Index- terminen steg 0,3 procent.
Börserna i New York steg under onsdagens handelssession sedan investerarna spekulerat i att botten för ekonomin nåddes under första kvartalet och sedan Federal Reserve i samband med sitt räntebesked flaggat för att lånekostnaderna ska hållas låga. Dow Jones stängde 2,1 procent högre, vilket var kring samma nivå som vid europeisk stängning. S&P 500 ökade 2,2 procent och Nasdaq Composite avancerade 2,3 procent.
Federal Reserve bjöd inte på några direkta nyheter i samband med onsdagens räntebesked, men det var inte heller att vänta efter de kraftfulla åtgärder som vidtogs i mars. Den penningpolitiska hållningen lämnades helt oförändrad, men räntekommittén gav dock en försiktig nick åt att inkommande data tyder på att takten i den ekonomiska nedgången förefaller att bromsa in något.
De asiatiska börserna hade större uppgångar under natten efter positiv industristatistik från Japan och optimism över att USA- ekonomin, som är regionens viktigaste exportmarknad, börjar återhämta sig. Nikkei 225 stängde 3,9 procent upp.
För svensk del har Ericsson redovisat ett rapporterat resultat före skatt på 2,6 miljarder kronor för det första kvartalet. Jämfört med analytikernas förväntningar finns en betydande avvikelse i omstruktureringskostnaderna. Justerat för det var resultatet i linje med förväntningarna.
Omsättningen landade på 49,6 miljarder kronor, här var 50,4 miljarder kronor väntat. Ericssons viktiga affärssegment Networks redovisade en lägre omsättning och marginaler än väntat.
Ericssons vd Carl-Henric Svanberg skriver i rapporten att effekterna av den globala lågkonjunkturen på världsmarknaden på mobilnät än så länge är begränsade. För Ericssons del har året inletts med god tillväxt och bolaget uppger att det vuxit mer än marknaden. Vidare upprepade Ericsson målet för sitt kostnadsbesparingsprogram, som utökades i samband med bokslutsrapporten i januari.
“Vår uppfattning är att det är lite svagare än väntat för den viktigaste biten Networks. Marginalerna håller inte riktigt uppe, vilket inte är så bra inför resten av året. Kassaflödet var lite under vad vi räknat med även med hänsyn tagen till att kvartalet säsongsmässigt är svagt”, säger Håkan Wranne, analytiker på Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.
Swedish Match har redovisat ett resultat före skatt på 737 miljoner kronor för det första kvartalet vilket var 1 procent bättre än väntat, enligt SME Direkt. Även nettoomsättningen var något bättre än väntat.
Tyska MAN, som konkurrerar med Volvo och Scania, har redovisat ett rörelseresultat på 100 miljoner euro för det första kvartalet mot väntade 110 miljoner euro enligt SME Direkt. Försäljningen var över konsensus. MAN konstaterar i rapporten att utsikterna är svåra, men koncernen får stöd av sin finansiella situation samt orderläget inom divisionerna Diesel, Turbo och Renk.
Torsdagens agenda bjuder på en rapport från Astrazeneca klockan 12.00. Enligt analytiker är det försäljningen av de största produkterna som drar till sig intresse, men för den långsiktiga värderingen är det nyheter kring forskningsportföljen som står i fokus.
På makrosidan finns arbetslöshet i Tyskland i april klockan 9.55 och där väntar sig analytiker en arbetslöshetsnivå på 8,2 procent. Klockan 11.00 kommer snabbestimat för inflationen i euroområdet i april som väntas visa en ökning med 0,7 procent. Eurostat lämnar även besked om arbetslösheten i mars, vid samma tidpunkt som snabbestimat för inflation. Analytikerna väntar sig en arbetslöshet på 8,7 procent, enligt Bloomberg News enkät.
På eftermiddagen, då den svenska börsen är stängd, kommer ett knippe USA-statistik. Klockan 14.30 meddelas arbetskraftskostnader för första kvartalet, veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, samt privatinkomster och privatkonsumtion i mars. Klockan 15.45 rapporteras Chicago inköpschefsindex för april.
I övrigt handlas SHB och Boliden utan rätt till utdelning om 7 kronor respektive 1 krona.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.