”Ericsson vann på tekniken”
Det handlar om att bygga så kallat delat nätverk eller ”shared network”.
”Vi har två GSM-nät och två framtida tjänstenät som ska kopplas ihop men säljas separat av Telia och Tele2. Ericsson har presenterat den absolut bästa lösningen för shared network”, säger Henrik Ringmar, VD för Svenska UMTS-nät som ägs till lika delar av Telia och Tele2. Prislappen har varit av underordnad betydelse.
Genom valet av Ericsson går nya Svenska UMTS-nät också emot den vanligt förekommande idén att dela orders mellan olika leverantörer. Telias GSM-nät har tidigare byggts av både Nokia och Ericsson medan Tele2:s GSM-nät kommer från Motorola och Siemens.
”Vi ser Ericsson som ledande på UMTS-utveckling. Ericsson är både störst och kan erbjuda god bredd och funktionalitet. Med vårt behov av shared network var det viktigt att finna en leverantör som kunde det här ordentligt. Det blir betydligt lättare att bygga ett sådant här nät med bara en part än med flera olik leverantörer”, säger Henrik Ringmar. Uppdraget är en välbehövlig fjäder i hatten för Ericsson i kampen om 3G-kontrakt. Så sent som i mars i år ratades Ericsson av Telia när bolagets UMTS-nät skulle byggas i Norge, Finland och Danmark. Det faktum att ordrarna istället gick till Nokia och Siemens ansågs som en stor prestigeförlust och beskrevs av analytikerna som ”ett slag i ansiktet” för Ericsson. ‘
Nya uttalanden om Ericssons teknologikompetens kommer väl till pass när flera andra blivande UMTS-operatörer kan vara påväg att börja samarbeta om sin nätutbyggnad. Nyligen annonserade British Telecom och Deutsche Telecom att de avser att samordna byggandet av sina UMTS-nät i Tyskland.
Några siffror kring vad avtalet mellan Svenska UMTS-nät och Ericsson är värt nämns inte, men uppges vara värt ”ett antal miljarder kronor”. Enligt Henrik Ringmar ska det tolkas som ”under 10 miljarder kronor”. I Tele2s ursprungliga investeringskalkyl som presenterades för Post-och telestyrelsen i december skulle en UMTS-utbyggnad gå på cirka 20 miljarder kronor och innefatta cirka 10 000 basstationer. Men i den kalkylen ingick även master, torn och transmission, som inte kommer från Ericsson.
Det andra svenska 3-G konsortiet – 3G Infrastructure Service – med Europolitan, Orange och Hi3G har ännu inte annonserat val av leverantör. Med Ericsson som helhetsleverantör till Svenska UMTS-nät ökar dock sannolikheten för att Nokia kommer att finnas med här, eventuellt tillsammans med Ericsson.
Nokia har byggt större delen av Europolitans nät även om bolaget tecknat en avsiktsförklaring om att samarbeta både med Ericsson och Nokia på 3-G, Orange har tänkt sig välja mellan Nokia, Ericsson och franska Alcatel medan Hi3G har intressekopplingar till Ericsson genom huvudägaren Investor och ordförande Björn Svedberg, tidigare VD för Ericsson.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.