ESV och KI kritiska mot skattesänkningar

Ekonomistyrningsverket (ESV) och Konjunkturinstitutet (KI) uppges vara kritiska till C och L:s förslag om skattesänkningar. Det skriver SvD.
Bo Stoltz, chef för analys- och prognosavdelningen på ESV, och Urban Hansson Brusewitz, generaldirektör på KI. Foto: ESV och KI.

I förhandlarna inför höstbudgeten kräver samarbetspartierna C och L stora skattesänkningar, som de anser sig ha blivit lovade i januariavtalet och tidigare i somras skickade regeringen ut fyra skatteförslag på remiss inför budgeten. Förslagen handlar om sänkt skatt för pensionärer, sänkt skatt för personer som betalar statlig inkomstskatt, sänkt skatt för personer med förvärvsinkomster, och en förlängning av expertskatten.

Nu har svaren inkommit – som visar att både Ekonomistyrningsverket och Konjunkturinstitutet är kritiska till förslagen.

Enligt ESV har de offentliga finanserna redan kraftigt försvagats och man ställer sig frågande till om en budgetförsvagning kan motiveras.

“Vi tycker att man ska värdera extra noga i ett sådant här läge innan man tar på sig budgetförsvagande åtgärder”, säger Bo Stoltz, chef för analys- och prognosavdelningen på ESV, till SvD.

Konjunkturinstitutet har flera invändningar mot förslagen och skriver att sänkt statlig inkomstskatt troligtvis inte är  den bästa konjunkturåtgärden. Dessutom varnar man för att förslaget om sänkt skatt för personer som förvärvsarbetar kan tränga undan statliga bidrag till kommunerna.    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här