”Ett enormt resursslöseri!”

Han har med inspiration från en vattenreningsteknik som används på rymdfärjor utvecklat ett miljövänligt duschsystem. Platinum har intervjuat Mehrdad Mahdjoubi som vill förändra vårt sätt att duscha.

När Mehrdad Mahdjoubi skrev sitt examensjobb i industri­design vid Lunds universitet blev han inbjuden till ett samarbetsprojekt på Nasa. Syftet med projektet var att ta fram nya lösningar för att ­återanvända resurser och till exempel lösa hygieniska utmaningar under en potentiell rymdfärd till planeten Mars och tillbaka. Det var då Mehrdad Mahdjoubi för första gången kläckte idén till sitt innovativa duschsystem och senare grundade bolaget Orbital Systems. Han bestämde sig för att göra sitt examensjobb om en vattenåteranvändningsteknik anpassad för rymden.

– Jag tänkte, varför inte applicera den här tekniken på någon hushållsapplikation på jorden i stället? Duschen, till exempel kan vi relatera till. På så sätt kände jag att min vattenåteranvändningsteknik även kunde vara kommersiellt gångbar.

Med en vanlig dusch använder vi femton liter vatten varje minut – och duschar vi en halvtimme kan vi göra av med 450 liter vatten, någonting som är helt galet, menar Mehrdad Mahdjoubi. Med Orbital Systems dusch använder man i ­stället i genomsnitt 5–20 liter vatten, eftersom samma vatten hela tiden renas och används på nytt, berättar han. Tricket är att vattnet åker ner i golvbrunnen där en sensor mäter vattnets kvalitet och renhet. Antingen kan vattnet pumpas ut ur systemet och ersättas av nytt vatten, eller så renas det i ett nanofilter med fibrer av elektropositivt nanoaluminium för att sedan åka vidare mot munstycket. Detta är samma teknik som Nasa använder på exkursionerna i rymden.

– Det är en överlägsen filtreringsteknik där bakterierna inte bara steriliseras utan också fångas upp av filtret. Alltså finns de överhuvudtaget inte kvar i vattnet som i stället blir kristallklart. Med andra tekniker kan bakterien bara steriliseras, men den finns fortfarande kvar i vattnet. Det resulterar i att vattnet blir grumligt.

När Mehrdad Mahdjoubi år 2011 var klar med sitt examensjobb fanns Orbital Systems på ett teoretiskt plan. För lärarna fick han dock inte offentliggöra sin uppsats, eftersom det skulle kunna försvåra patentprocessen. Nu började utvecklingsprocessen av Orbital Systems. Som mentor hade han Skypegrundaren Niklas Zennström som också gick in med riskkapital – hemliga summor – vid två tillfällen. År 2013 gjordes en första installation av två Orbital Systems-duschar i Ribersborgs kallbadhus i Malmö. På två månader sparade duscharna 100 000 liter vatten och runt 3 000 kilowattimmar.

Nu tar Orbital Systems emot förhandsbeställningar på duschsystemet som ska tillverkas i större skala i Malmö framåt våren.

– Vi har sett ett stort internationellt intresse från regioner med vattenbrist, som Kalifornien, Mellanöstern och Australien. Just nu är vi i företaget inne i en övergångsfas där vi skiftar från att ha fokuserat på teknik till att fokusera på marknad, säger han, och tillägger:

– Vår dusch är en premiumprodukt. Så är det alltid med ny teknik, det är fördelaktigt men dyrare att producera lokalt, speciellt i början.

Vad tror du om framtiden för duschsystemet?

– Jag ser framför mig att vi kommer att skratta åt vårt nu­varande duschbeteende. Det är ett enormt resursslöseri där vi inte ifrågasätter att vi varje dag sköljer ner hundratals liter av uppvärmt vatten i avloppet.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.