EU-domstolen förbjuder otillbörliga pristävlingar

EU-domstolen förbjuder det tyska detaljhandelsföretaget Puls att driva marknadsföringskampanjer som innebär ett köptvång i samband med pristävling.

Hösten 2004 genomförde det tyska detaljhandelsföretaget Puls en marknadsföringskampanj där konsumenterna erbjöds att köpa varor i Puls butik och därmed samla bonuspoäng. Då en kund samlat ihop 20 poäng skulle denne erbjudas att kostnadsfritt delta i lotteridragningar.

Frågan som EU-domstolen hade att avgöra var huruvida EG-direktivet 2005/29/EG om otillbörliga affärsmetoder som tillämpas av näringsidkare gentemot konsumenter på den inre marknaden var tillämpbart även i de fall där affärsmetoden inte innebär någon skada för konsumenten.

Enligt tysk lag finns ett allmänt förbud mot köptvång i samband med pristävlingar. Något sådant förbud finns dock inte med i den bilaga till EG-direktivet som räknar upp de metoder som är olagliga.

EU-domstolens svar till den tyska högsta domstolen, som offentliggjordes igår, blir att kampanjen inte är förenlig med unionsrätten. Enligt tysk lag är alla försäljningskampanjer där en konsument tvingas att köpa en vara förbjudna. Det enda undantaget, enligt tysk lag, är då det finns ett naturligt samband mellan tävlingen och den aktuella varan eller tjänsten.

EU-domstolen väljer att inte svara direkt på tyskarnas fråga då det redan finns ett generellt förbud mot metoden. Domstolen väljer därför att inte kommentera det aktuella ärendet mer ingående utan endast fastställa att det rör sig om en otillbörlig kampanj.

Direktivet ska tolkas så att, att det utgör hinder för en sådan nationell lagstiftning, enligt vilken det i princip är förbjudet att, utan hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet, använda affärsmetoder som innebär att konsumenterna måste köpa en vara eller en tjänst för att kunna delta i en pristävling, skriver EU-domstolen.

Detta innebär att undantaget i tysk rätt inte är förenligt med unionsrätten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight