EU-domstolen: SAS skyldigt att ersätta passagerare för pilotstrejken

EU-domstolen går emot den egna generaladvokatens förslag kring de strejker som drabbade flygpassagerare under våren 2019. Det innebär att SAS är skyldigt att kompensera passagerare.
SAS flyg
SAS-plan på Terminal 5 på Arlanda flygplats. Foto: Henrik Montgomery / TT
Ofta följer domstolen generaladvokatens förslag till dom, men inte alltid och den här gången blev det alltså ett avvikande beslut.

Det aktuella beslutet gäller pilotstrejken 2019 och fokus har varit ifall det var en extraordinär händelse eller inte.

“En strejk som organiseras av en fackförening för personal vid ett lufttrafikföretag och som bland annat syftar till att driva igenom löneökningar omfattas inte av begreppet ”extraordinära omständigheter” som kan befria flygbolaget från dess skyldighet att betala ersättning för inställda eller kraftigt försenade flygningar”, skriver EU-domstolen i sitt beslut.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.