EU-kommissionen uppmanar alla EU-länder att ge stöd åt drabbade branscher

EU-kommissionen uppmanade på fredagen alla EU-länder att vidta alla nödvändiga åtgärder för att stödja branscher som drabbas mest av coronaepidemin.

Det gäller till exempel turism, transport och detaljhandeln.

Det sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en presskonferens.

Kommissionen lade då fram riktlinjer för hur budgetregler och statsstödsregler ska tillämpas under coronaepidemin.

Kommissionens vice ordförande för ekonomin Valdis Dombrovskis sade att undantag från stabilitetspaktens budgetregler gäller för både extra sjukvårdskostnader och stöd till företag, civilskydd, anställda och egenföretagare.

Margrethe Vestager, kommissionens vice ordförande för konkurrens, sade att kommissionen kommer att godkänna statsstöd mycket snabbt för att ge företag andrum.

Statsstödet kan till exempel gå till lönesubventioner, uppskjuten bolagsskatt och uppskjutna momsinbetalningar, sade hon.

”Vi behöver göra mer”, sade hon.

EU-länderna bör kompensera företag som drabbas särskilt hårt, som turism, transport, hotell och restaurang, sade hon.

Kommissionen har höjt likviditetsstödet från EU-budgeten till 37 miljarder euro från tidigare 27 miljarder euro. Detta är pengar som EU-länderna inte har använt från EU:s strukturfonder.

Pengarna kan användas som ”egna” för att ta emot ytterligare EU-stöd som kräver nationell medfinansiering.

De 27 miljarderna tillkännagavs i tisdags efter EU-toppmötet via videokonferens.

De numera 37 miljarderna ska utgöra en coronafond för sjukvårdssystemet, småföretag och arbetsmarknaden.

Ursula von der Leyen förklarade att Tyskland och Frankrike har ändrat sina begränsningar av export av sjukvårdsmateriel till andra EU-länder.

Undantaget från stabilitetspakten gäller från EU-ländernas budgetmål när det gäller den strukturella anpassningen, sade Valdis Dombrovskis.

Men han underströk att stabilitetspakten inte är suspenderad.

”Vi använder flexibiliteten som finns i stabilitetspakten. Vi måste se till att den tillfälliga chocken inte blir varaktig. Vi måste stödja våra företag och inte förlora vår produktionskapacitet”, sade han.

Italien har beklagat på dåligt stöd från EU, särskilt ECB-chefen Christine Lagardes uttalande på torsdagen om att ECB inte bryr sig om ränteskillnader mellan euroländerna.

”Vi är absolut redo att hjälpa Italien med vad som än krävs”, sade Ursula von der Leyen.

Margrethe Vestager sade att kommissionen står beredd att hjälpa EU-länderna att konstruera statsstöd som är förenliga med EU-reglerna som samtidigt begränsar skadan för inre marknaden.

Kommissionen har startat en hjälptelefon för EU-länder som bemannas dygnet runt för råd om statsstöd, sade hon.

Företag som har fått statsstöd tidigare under förutsättning att det är sista gången kommer också att få rätt till nya stöd, sade hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets