EU-kommissionen vill ge Italien böter

EU-kommissionen rekommenderade på onsdagen att stabilitetspaktens bötesprocedur ska startas mot Italien.
EU-kommissionen vill ge Italien böter - italien-700_binary_6961148.jpg

Det framgick av ett pressmeddelande från kommissionen.

Kommissionen lade fram en rapport som drog slutsatsen att Italien har brutit mot skuldkraven i stabilitetspakten.

Italien sänkte inte sin statsskuld i överenskommen takt ifjol.

Enligt Eurostats rapport den 23 april steg Italiens statsskuld till 132,2 procent av BNP 2018 från 131,4 procent 2017.

Det överenskomna målet för Italien 2018 var att sänka det strukturella budgetunderskottet med 0,3 procentenheter, som skulle ha medfört en sänkning av statsskulden.

I december gick kommissionen med på att mjuka upp Italiens budgetmål för i år. Målet som sattes för underskottet på 2,04 procent baserades dock på prognoser om högre tillväxt.

Kommissionens prognos den 7 maj spådde att Italiens budgetunderskott bryter stabilitetspaktens 3-procentsgräns 2020 till 3,5 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco