EU lägger fram konkurrensanklagelser mot Amazon

EU-kommissionen lägger idag fram sina preliminära slutsatser om att e-handelsjätten Amazon har brutit mot konkurrensreglerna. Kommissionen pekar på att Amazon systematiskt använt data från oberoende försäljare på marknadsplatsen för att gynna sin egen verksamhet.
Amazon
Foto: Naina Helén Jåma/TT/TT
”Uppgifter om tredjepartsäljares aktivitet bör inte användas till förmån för Amazon när det agerar som en konkurrent till dessa säljare”, säger konkurrenskommissionären Margrethe Vestager i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen har därför skickat en invändning, så kallad Statement of Objections, till Amazon. Dessutom öppnas en andra formell konkurrentsutredning som rör att Amazon potentiellt gynnar det egna bolaget och säljare på marknadsplatsen som använder Amazons logistik- och leveranstjänster.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets