EU utreder Googles platsbank för konkurrensbrott

EU:s konkurrensmyndighet utreder om Google har agerat marknadsstörande inom jobbannonser online med sökfunktionen Google for Jobs, uppgav kommissionär Margrethe Vestager i ett tal på tisdagen.

Tidigare i augusti uppmanades EU-kommissionen av 23 konkurrenter att titta närmare på Googles jobbsöksfunktion. Funktionen, som lanserades för två år sedan, har snabbt tagit marknadsandelar och Google anklagas av anmälarna för att utnyttja sin dominerande ställning inom andra områden av nätsök.

”Det handlar om ifall vi som samhälle anser att bolag har rätt att likt Google och andra ha så stor kontroll över framgång eller misslyckanden för andra bolag”, sade Margrethe Vestager vid talet i Berlin.

Google har tidigare dömts till rekordhöga böter av EU:s konkurrensmyndighet efter att EU:s utredningar kommit fram till att nätkonglomeratets nyttjande av användardata från den egna sökmotorn och optimering mot egna varumärken för att vinna mark inom exempelvis nätshopping och annonsering varit att likställa med otillåtna marknadsstörande aktiviteter.

”Om vi inte vill ge bolag denna rätt så måste vi försäkra oss om att deras plattformar nyttjas på ett jämlikt sätt, att de inte diskriminerar”, fortsatte konkurrenskommissionären.

Med referens till de tidigare böter som Googles moderbolag Alphabet har dömts till berättade konkurrenskommissionären att nu ytterligare en utredning har inletts inom platsannonsering.

Totalt har EU-kommissionen dömt Alphabet att betala 8,3 miljarder euro i böter under Magrethe Vestagers tid som konkurrenskommissionär.

I sitt tal kritiserade hon även Facebooks insamlande av data från de egna användarna.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.