”Eurofallet överraskar”

Statsobligationsräntorna i omvärlden steg på fredagen medan de svenska räntorna tvärt om sjönk efter förväntningar om en fortsatt duvaktig Riksbank som inte förväntas tillåta att kronan stärks. På valutamarknaden försvagades euron åter mot dollarn efter torsdagens återhämtning.

“Vi har överraskats av snabbheten i fallet, men drivkrafterna för en svagare euro förblir intakta”, säger Kit Juckes, makroekonomisk strateg vid Société Générale, till Dow Jones Newswires.

Ordväxlingen kring Grekland fortsatte under dagen. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble utesluter inte att Grekland kan komma att lämna den europeiska valutaunionen. Enligt en opinionsundersökning vill numera en majoritet av tyskarna att Grekland ej blir kvar i EMU.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker uppgav att han inte är nöjd med utvecklingen i Grekland de senaste veckorna och att framstegen inte har varit tillräckliga. Det är dock möjligt att hantera frågorna på ett framgångsrikt sätt under de kommande veckorna och man måste komma fram till en lösning, argumenterar han.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras menar att landets problem också är euroområdets problem, och att valutablocket borde stödja Grekland i den reformprocess man nu är redo att implementera.

Greklands statsbudgetutfall före räntor var +1,24 miljarder euro för årets två första månader. Målet var +1,41 miljarder euro.

SEB ser en tydlig sannolikhet för att Riksbanken kommer att vidta nya expansiva åtgärder innan nästa penningpolitiska möte den 29 april. Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att agera redan vid nästa veckas direktionsmöte.

Swedbanks huvudscenario är en räntesänkning med 10 punkter på onsdag samt nya obligationsköp, som väntas vara större än det första på 10 miljarder kronor “för att understryka beslutsamheten och återigen skapa en överraskningseffekt”.

Genomsnittspriset för bostadsrätter i Sverige steg under de senaste tolv månaderna med 11 procent, vilket även villapriserna gjorde, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. Enligt Valueguards prisindex, som använder en annan metodik, steg bostadsrätterna i Sverige med 17,2 procent under de senaste 12 månaderna medan villapriserna ökade med 11,7 procent.

Den ryska centralbanken sänkte styrräntan från 15 till 14 procent och hoppas på att kunna sänka räntan mer framöver i takt med att inflationsriskerna från bland annat den svaga ryska valutan minskar. Centralbanken befarar fortfarande en betydande ekonomisk avkylning.

Ukrainas regering hoppas på att inleda samtal med innehavare av ukrainska statsobligationer under de kommande veckorna. Ukraina vill ha förlängda lån, nedskrivningar av lånens storlek samt minskade räntebetalningar. Ukrainas BNP sjönk med 6,9 procent under fjolåret.

De amerikanska konsumenterna är alltjämt optimistiska, att döma av Michigan konsumentförtroendeindex. Mars-nivån inkom dock preliminärt under vad marknaden hade räknat med. Inflationsförväntningarna steg. Vidare meddelades att amerikanska producentpriser utvecklades svagare än väntat i februari.

Nästa vecka vänds blickarna mot Federal Reserve. Fed kommer vid onsdagens möte att tappa tålamodet när det gäller att inte höja styrräntan, bedömer Nordea som tror att centralbanken då ändrar sin guidning om tålmodighet och därmed öppnar upp för en styrräntehöjning vid något av de efterföljande mötena.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.