Euron stärks mot dollarn
De svenska obligationsräntorna sjönk under fredagen efter gårdagens uppåtrekyl, medan den tyska och amerikanska räntemarknaderna visar små rörelser under en statistiktunn handelsdag. Under veckan som helhet har det skett räntenedgångar i Sverige, Tyskland och USA, men små ränteuppgångar i Italien och Spanien.
“Fed gav en del bränsle till aktiemarknaden. När det gäller amerikanska obligationer kan man notera att ränteuppgången är senarelagd – men inte avbruten”, skriver Danske Bank.
Med avsaknad av amerikansk data på kalendern har handlarna, enligt BK Asset Management, tagit tidig helg, med en av de mest volatila veckorna någonsin i ryggen.
“När inte längre centralbankerna är i marknadens primära fokus, kan nu uppmärksamheten återgå till ekonomisk data som drivkraften bakom valutakurserna”, skriver BK Asset Management.
Swedbank, som var en av få bedömare som hade väntat sig beskedet från Riksbanken i onsdags, spår i en dagsfärsk analys att fler åtgärder är att vänta under våren på grund av förväntad kronstyrka i spåren av ECB:s kvantitativa lättnader.
I övrigt har fredagens EU-toppmöte i Bryssel stått i fokus. Grekland har lovat att snabba på implementeringen av sina reformåtaganden och att skicka en komplett lista med reformförslag till övriga EMU-länder under de kommande dagarna.
Grekland har inga likviditetsproblem på kort sikt, och inlåning i landets banker är säker, sade Greklands premiärminister Alexis Tsipras. Under fredagen gjorde Grekland ytterligare en delåterbetalning till Internationella valutafonden.
Grekland kan motta en tidig utbetalning från räddningsprogrammet om man uppfyller kraven i förväg, uppgav Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Under toppmötet kom EU:s ledare överens om en plan som sannolikt kommer att innebära fortsatta sanktioner mot Ryssland resten av året.
“Vi måste upprätthålla våra sanktioner tills Minsk-avtalet är fullt implementerat”, sade Donald Tusk som är ordförande för Europeiska rådet.
Förväntningarna om det egna hushållets ekonomi ökar i Sverige, enligt SKOP:s senaste undersökning, samtidigt som det råder fortsatt pessimism om Sveriges ekonomiska situation.
“Det är fler som befarar att den ekonomiska situationen försämras än som tror att den blir bättre. Ändå har det skett en viss återhämtning sedan i slutet av förra året”, säger SKOP:s analytiker Örjan Hultåker.
Statistik under dagen visade att bytesbalansen för EMU-länderna steg till +29,4 miljarder euro under januari månad, från +22,5 miljarder månaden innan.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.