Europabörserna återhämtar sig

De ledande Europabörserna har efter det inledande nedstället på måndagen vänt uppåt och handlas vid lunchtid omkring nollan.

Sentimentet är påverkat av ökad geopolitisk oro efter fredagens terrordåd i Paris där minst 130 personer omkom.

Bäst utveckling på börserna har energisektorn och basråvaror med uppgångar på 1,6 respektive 1,1 procent, medan resesektorn utvecklades åt andra hållet med en nedgång på 1,9 procent.

Brentoljan var upp 0,8 procent i spåren av den stegrade geopolitiska oron. Frankrike genomförde på söndagskvällen omfattade bombningar mot IS-fästen i Syrien. USA har också för första gången börjat bomba oljetransportfordon för att strypa IS lönsamma oljeexport.

Oljebolaget Royal Dutch Shell var upp 1,8 procent, medan Total steg 1,3 procent.

Flygbolaget Lufthansa var ned 2,4 procent. På fredagen kom besked om att kabinpersonal hotar med att utöka strejkaktiviteterna. Under förra veckan genomfördes omfattade strejkaktioner med omkring 4.700 inställda avgångar som följd.

Inom basråvaror noterades uppgångar för Glencore med 0,5 procent medan BHP Billiton ökade 1,8 procent.

Säkerhetsbolaget G4S ökade 1,3 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.