Europabörserna runt nollan

De ledande Europabörserna inledde tisdagens handel klart över nollstrecket för att sedan falla tillbaka och noteras i skrivande stund runt nollstrecket. Investerarkåren följer noga utvecklingen i Kina där börserna under gårdagen föll kraftigt efter ny oro kring landets ekonomiska tillstånd.

Morgonens stora nyhet i makroväg var att Kinas centralbank uppges ha intervenerat på valutamarknaden på tisdagen genom att använda stora statliga kinesiska banker för att köpa yuan och sälja dollar. Valutainterventionen uppges delvis syfta till att stärka den kinesiska aktiemarknaden.

Vidare rapporteras statliga kinesiska fonder ha stödköpt aktier på den kinesiska börsen under tisdagen. Fonderna ska primärt ha köpt aktier i bank- och stålsektorn, men även i andra företag.

Bästa sektor för dagen var gruvrelaterat, där bolag inom sektorn klättrade till följd av högre metallpriser. Uppgången gav stöd åt råvarutunga Londonbörsen som noterade den största uppgången bland de ledande Europabörserna. Bland annat BHP Billiton och Glencore avancerade 0,1 respektive 1,2 procent.

Även telekomsektorn gick starkt där det meddelades att Bouygues Group för diskussioner med teleoperatören Orange om ett eventuellt samgående. Bouygues klättrade 1,4 procent och Orange var upp 1,1 procent.

Volkswagen backade 4,3 procent efter att USA:s justitiedepartement på måndagen lämnat in en civilrättslig stämningsansökan mot bolaget med anledning av den omtalade utsläppstest-skandalen.

Brittiska klädföretaget Next uppgav på tisdagen att försäljningen före jul var en besvikelse. Den svaga försäljningen förklaras av ovanligt varmt väder i november och december, dålig lagerhållning samt stor konkurrens från e-handel. Aktien var ned 5,2 procent.

Schweiziska Kuoni har mottagit preliminära bud från tredje part som säger sig vara villig att förvärva den anrika resekoncernen och dess verksamhet. Kuoni betonade att budet var preliminärt och att de utvärderar situationen utan någon säkerhet att ett definitivt bud kommer att ske. Aktien var upp 2,1 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.