Expansion i Industrivärden
Genom åren har hård kritik riktats mot våra stora investmentbolag, Investor och Industrivärden. Argumenten har varit många, men oftast har kritiken handlat om att bolagen bara finns till för att utöva makt över svenskt näringsliv med hjälp av skillnader i rösträtt.
Den senaste veckan har båda bolagen beslutat, alternativt tvingats, se över sin verksamhet. För Industrivärdens del lär det betyda att de helägda onoterade bolagen, som häftapparatsfabrikanten Isaberg och dörrföretaget Besam, säljs eller börsnoteras med Industrivärden som stor ägare. Om det blir försäljning eller notering avgöras av huruvida Industrivärden tror sig kunna skapa mervärde.
Livsmedel och tjänster
Industrivärden satsar på ägarstyrning av stora och medelstora nordiska företag med särskild inriktning på livsmedel- och tjänstesektorn. Det kan visa sig vara rätt strategi. Det finns nämligen ett underskott på ägare i mindre, helst teknikintensiva, bolag som inte sviker när företagen ifråga har det besvärligt. Däremot är investmentbolaget inte ambitionen vuxen att leda storbolag eftersom Industrivärden bara besitter ett kapital på 40 miljarder kronor vilket inte räcker långt bland storföretagen på Stockholmsbörsen.
Men om Industrivärden äntligen ska framstå som en trovärdig hjälpreda måste bolagets egen strategi kännas vettig och det blir den först när Industrivärden säljer Ericssonaktierna.
Idag är drygt en fjärdedel av Industrivärdens kapital låst i Ericssonaktier. När Ericsson stod som högst våren 2000 utgjorde telekombolaget hela 80 procent av Industrivärdens portfölj. I ett sådant läge finns ingen anledning att hålla på med sidoverksamheter utöver Ericsson och då kan Industrivärden lika gärna slänga sin nya strategi i papperskorgen. Men om bolaget säljer Ericssonaktierna och använder pengarna till rejäla köp, både kapitalmässigt och röstmässigt, i mindre och medelstora företag kan Industrivärden bli en viktig ingrediens i svenskt näringsliv.
En snabb blick i ägarförteckningen för bolagen på Stockholmsbörsen visar att det redan under begynnelsebokstäverna A till F finns över ett halvdussin bolag som kan behöva Industrivärden som ny ägare. De bägge handelsbolagen Addtech och Bergman & Beving har ingen industriell storägare, men kan behöva det samtidigt som Industrivärden redan har en stor handelsrörelse. Teknikbolaget C-Tech kan också vara ett lämpligt Industrivärdenbolag eftersom Ericsson, som är huvudägare, är i större behov av pengar än kontrollposter.
Herrelösa bolag
Capio och Citymail är bägge herrelösa bolag i tjänstesektorn, en bransch som Industrivärdens vd Anders Nyrén har pekat ut. Fastighetsbolaget Drott kan vara bra att ha som motvikt om Industrivärden gör stora investeringar i IT-bolag. Eniro har Industrivärden redan analyserat och funnit köpvärt. Ytterligare en kandidat finns i F-bolagen Feelgood, som är i behov av en kunnig ledning, och verkstadsbolaget Finnveden, där Sparbanken och vd:n Sten Thunberg har fått härja lite för fritt.
Swedish Match har inte heller någon industriell ägare och ägarförteckningen visar nu att elinstallationsföretaget NEA har sålt sina aktier i tobaksbolaget med god vinst. Försäljningen av 371 000 aktier borde betyda en reavinst på 12 miljoner kronor. Därmed lär NEA, som kommer med sin rapport den 27 februari, redovisa storvinst. Reavinsten utgör nämligen ungefär hälften av vad NEA brukar dra in från rörelsen ett normalt kvartal.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.