Laddar

Expert: Konkurser eller konsolideringar i fastighetsbranschen

"Någonstans har det redan kraschat om man tittar på aktiepriset i en del fastighetsaktier, men vi har inte sett någon krasch rent operativt än så länge", säger Johan Edberg, analytiker på Handelsbanken.
Fastighetsvärdering
Foto: TT

Enligt Cecilia Hermansson, nationalekonom och forskare i fastighetsekonomi och finans vid KTH, som DN talat med, kan det ske förändringar på fastighetsmarknaden.

“Det kan komma konkurser men det blir nog också konsolideringar, att man går samman och köps upp, och på så sätt struktureras sektorn om”, säger Cecilia Hermansson.

Samtidigt är det viktigt att poängtera att någon operationell krasch inte har ägt rum bara för att aktierna har gått ned.

“Någonstans har det redan kraschat om man tittar på aktiepriset i en del fastighetsaktier. I de fastighetsbolag jag följer är kursen ned över 50% sedan årsskiftet. Det är en krasch i sig, men vi har inte sett någon krasch rent operativt än så länge”, säger Johan Edberg, analytiker på Handelsbanken, till DN.

Enligt Edberg är bankerna inte lika exponerade mot fastighetsbolag som man var för ett par år sedan. Det drar ned risken för en större finanskris om det skulle bli en kollaps på fastighetsmarknaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.