Expert: Jävslån innebär ökad risk

Affärsvärlden har i förra veckans granskning visat att sammanlagt 1,9 miljarder kronor, motsvarande 80 procent av bankens kapitalbas, lånats ut till bankens moderbolag Marginalen AB samt till Ewa Glennows sidokoncern.

En stor del av de totalt 1,7 miljarderna som lånats ut till bankens moderbolag har använts till förvärv av bolag i Baltikum, däribland inkassobolag, samt till krediter till dessa bolag.

– Även om en bank håller sig inom reglerna för kapital och likviditet, kan det vara problematiskt med en företagsstruktur där väldigt mycket pengar lånas upp i moderbolaget för att hamna i systerbolag med helt annan verksamhet än bank- och finansrelaterad verksamhet. För alla lån som banker ger ut innebär ju risker även om det rör sig om krediter inom bankkoncernen, säger Rebecca Söderström, doktor i civilrätt och universitetslektor i kapitalmarknadsrätt, som bedriver forskning inom bland annat finansiell tillsyn.

Vid lån till företag utanför bankkoncernen gäller regeln om att värdet av ett instituts exponering gentemot en kund eller en grupp av kunder med inbördes anknytning, inte får överstiga 25 procent av institutets kapitalbas.

Skälet till att den omfattande närståendeutlåningen inom Marginalen ändå kan pågå är att krediter som banken ger tillmoderföretag, eller andra företag i samma grupp, är undantagna denna regel.

Men det faktum att regeln om 25 procent inte gäller för närståendeutlåning inom koncernen, gör den inte oproblematisk, enligt Rebecca Söderström.

– Utan att bedöma just denna företagsgrupp så skulle jag säga att det innebär ökade risker för banken om syftet med bankens verksamhet är att på ett ensidigt och koncentrerat sätt finansiera helt andra typer av verksamheter inom samma företagsgrupp.

Söderström menar också att stora närståendelån kan diskuteras ur ett etiskt perspektiv. Hon pekar på att myndigheterna historiskt gjorde en kvantitativ prövning när man beviljade bankoktroj som det då hette, och att tillstånd bara beviljades om det fanns ett behov på marknaden för en till bank.

– Detta finns inte längre i tillståndsprövningen av banker, men alltjämt är bankverksamhet speciell. Banker finns till för att vara mellanhänder på finansmarknaden, de har ofta lågt eget kapital och fyller den viktiga funktionen att omvandla insättningar och annan upplåning med kort löptid till lån med längre löptid. På grund av riskerna i bankverksamhet finns statliga stödmekanismer, rigid reglering och noggrann övervakning av banker, säger Rebecca Söderström och fortsätter:

– Aktieägare i banker, liksom i alla företag, vill naturligtvis att bolaget drivs i vinstsyfte och vill få utdelning på sina investeringar. Banker är dock inte vilka företag som helst, de har viktiga funktioner i ett samhälle, de hanterar risker som potentiellt sett kan påverka hela samhällsekonomin negativt, och därmed har samhället ett intresse av att banker drivs på ett sunt och stabilt sätt. Banker får aldrig bedriva verksamhet som innebär att dessa samhällsintressen åsidosätts. Även koncernstrukturer och ägarfrågor är centrala i tillsynen över banker, det måste finnas transparens för att kunna bedöma och hantera risker i varje bank.

Marginalen Bank lånar ut miljardbelopp till närstående bolag som ägs av bankens vd Ewa Glennow.

”Det kan vara problematiskt med en företagsstruktur där väldigt mycket pengar lånas upp i moderbolaget för att hamna i systerbolag med annan verksamhet”, säger Rebecca Söderström, juris doktor i civil- och kapitalmarknadsrätt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF