Experterna om rapportsäsongen: ”Skulle vara dåliga nyheter för svensk ekonomi i stort”

Snart stundar en ny rapportsäsong och sparekonomerna ser ytterligare ett intressant kvartal framför sig, där verkstad och bank står ut från mängden.
Joakim Bornold och Frida Bratt.
Joakim Bornold och Frida Bratt. Foto: Söderberg & Partners och Nordnet.

Rapportsäsongen närmar sig med stormsteg och flertalet omvända vinstvarningar har redan kommit in. Nordnets sparekonom Frida Bratt tror att rapporterna kommer att visa på ännu ett starkt kvartal.

“Bolagen har visat att de är duktiga på att hålla i kostnaderna, och det är förmodligen något vi kommer se denna gång också vilket lär yttra sig i marginalerna. Förstås vill man se att försäljningen tar fart i takt med att ekonomin normaliseras men då ska man ha i åtanke att normaliseringen i Europa är försenad till följd av den hackiga vaccinutrullningen. När nedstängningarna så småningom lättar ännu mer kommer företagens kostnader att öka, och då gäller det att även försäljningen gör det”, säger Frida Bratt och fortsätter:

“Man ska även vara medveten om att cykliskt och bank har gått extremt bra i år, rotationen mot värdebolag har spelat Stockholmsbörsen i händerna. Mot bakgrund av det kan det hända att kursreaktionerna även på bra rapporter blir måttliga.”

Söderberg & Partners Joakim Bornold tror dock på starka reaktioner på enskilda rapporter.

“Jag tror att vi kan vänta oss en börs som i sin helhet inte visar så stora kast men med  kraftiga reaktioner på enskilda bolag. Vi har redan sett stora kursrörelser i bolag som kommit med både positiva och negativa vinstvarningar. Vi går in i perioden med höga värderingar och förväntningar. De bolag som bommar riskerar att straffas hårt”, säger han.

Närmsta framtiden mest intressant

Såväl Frida Frida Bratt som Joakim Bornold menar att de framåtblickande faktorerna åter kommer ligga i fokus.

“Det låter tjatigt, men i och med att normaliseringen av ekonomin och lockdowns har legat kvar under kvartalet så flyttar fokus återigen framåt och därför blir det de framåtblickande faktorerna som hamnar i fokus. Orderingång i verkstadsbolagen blir igen en nyckelfaktor att hålla koll på. Även mot bakgrund av komponentbristen”, säger Frida Bratt.

“Även om det kan ha varit ett knepigt kvartal för många bolag så är det närmsta framtiden som är det mest intressanta just nu. Värderingarna har dragit iväg på börsen och nu gäller det att i alla fall orderingång och försäljningsprognoser ser starka ut då kan nog marknaden acceptera ett sämre kvartal resultatmässigt”, säger Joakim Bornold.

Han menar att det kan vara värt att ha extra koll på flaskhalsar i denna rapportperiod.

“Det har varit ett struligt kvartal för många med stopp i Suezkanalen och framförallt stora problem att få fram halvledare. Men det verkar vara komponentbrist lite här och där när man ringer och pratar med tillverkarna, uppenbarligen ställer Corona till det en del”, säger han.

Även Frida Bratt tror att komponentbristen kan vara värd att hålla ögonen på.

“Hur allvarlig är den och hur länge kommer den ligga kvar och störa produktionen? Man kan ställa sig frågan varför företag som Volvo inte förutsåg omfattningen av bristen, när andra uppenbarligen kunde göra det och därmed bygga upp lager. Vad VD:arna i de berörda bolagen, och de är rätt många om även de som berörs indirekt räknas med, säger om detta blir högintressant”, säger hon.

Bank på tapeten

Vad gäller särskilt intressanta sektorer nämner de båda banker.

“Industribolagen är förstås i fokus när så mycket handlar om världskonjunkturen. Svaga siffror från den här sektorn skulle vara dåliga nyheter för svensk ekonomi i stort. Sen tycker jag bankerna är intressanta, bankerna har ju haft en renässans på börsen sista tiden. Här är det kanske lite extra intressant att titta på kostnadssidan, till exempel på kreditförluster . Förluster som hittills sett ut att ha uteblivit. Men även personalkostnader hos exempelvis SHB lär hamna under luppen. Även aktiviteten bland bankernas företagskunder blir intressant att se”, säger Joakim Bornold, som nämner två intressanta bolag:

“Det känns som att det kan komma överraskningar från alla håll och kanter här. Men Sandvik och Epiroc och hur har de klarat komponentbristen när Volvo har haft det svårt blir intressant att höra.”

“Det går inte att komma ifrån att verkstadsbolagen är intressanta och det kanske framför allt av tre anledningar; de är konjunkturmätare, de är i fokus för den omdiskuterade komponentbristen och framför allt har de ju gått mycket bra på börsen sedan rotationen tog fart. Det har ju även bank gjort. Här blir det också intressant att se hur de högre marknadsräntorna tas emot av bankerna och effekten på räntenetton”, säger Frida Bratt och fortsätter:

“Det svenska spelundret levererade verkligen under förra rapportperioden och aktierna fortsätter att vara extremt populära bland spararna. Självklart blir spelsektorns rapporter intressanta. Även fastighetssektorn blir intressant.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF