Exportföretagen tror på ökad orderingång

Drygt hälften av Sveriges exportföretag räknar med ökad orderingång det närmaste året, visar Exportkreditbarometern från Svensk Exportkredit (SEK). Endast 5% tror på minskad orderingång.
Export
Värtahamnen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Andelen exportföretag som räknar med ökad orderingång det närmsta året har minskat marginellt, från 58% till 56%, sedan i våras. Det är fortsatt historiskt höga nivåer och pekar på att företagen fortfarande tror på en stark konjunktur. Det skriver Svensk Exportkredit.

”De stora exportföretagen förväntar sig en fortsatt stark efterfrågan de kommande 12 månaderna, vilket är mycket glädjande, framför allt mot bakgrund av de utmaningar vi ser i form av komponentbrist, fraktproblem och höga elpriser”, säger Magnus Montan, VD för Svensk Exportkredit.

Mindre muntert i industrin i oktober

Trots att komponentbrist och störningar i logistikkedjor kan ha en bromsande effekt på orderingången, ligger andelen företag som tror på minskad export under det kommande året på endast 5%.

”En förklaring till företagens starka optimism är en stark konjunktur, allt fler människor i världen får vaccin och samhällen öppnar upp. Folk kan återgå i arbete vilket ökar produktionen samtidigt som människor kan leva normalt och börja konsumera igen”, säger Magnus Montan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.