Facebook bojkottas av allt fler företag

Allt fler bolag väljer att bojkotta annonser på Facebook på grund av att företaget inte anses göra tillräckligt för att stoppa hatet och rasismen på plattformen.
Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg.
Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg. Foto: Andrew Harnik
Bland de senaste att ansluta märks Coca-Cola och Pepsico, liksom kaffekedjan Starbucks. De sistnämnda har sagt att de pausar sina annonser på samtliga sociala medier-plattformar men kommer att fortsätta göra inlägg utan marknadsföringssyfte.

Andra bolag som också meddelat att de stoppar sina annonser är Unilever och Diageo.

Kort efter Unilevers besked på fredagen kom reaktionen från Facebook. Bolaget sade att det skulle börja se över politiska inlägg och om de bryter mot dess regler. Tidigare försvarade bolaget yttrandefriheten för politiker även om deras inlägg kunde uppfattas som hatfyllda. Detta relaterar primärt till president Donald Trumps åsikter. Till skillnad från Facebook har Twitter reagerat med att faktakolla presidentens inlägg.

På grund av Facebooks återhållsamhet har kritikerna anklagat det för att prioritera vinst före hat,
därav bojkottkampanjen mot bolaget under hashtaggen ”#StopHateForProfit”.

Efter Unilevers besked i fredags rasade Facebook-aktien med 8,3 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco