Facebooks Sverigechef: En bojkott är inte rätt väg framåt

Efter att flera internationella storbolag och även svenska stora annonsörer valt att pausa annonsering på den sociala plattformen ger Facebooks Sverigechef sin syn på bojkotterna.

Den senaste tiden har stora bolag som Microsoft, Coca-Cola och Starbucks valt att pausa annonser på Facebook. Bojkotten mot Facebook beror på flera orsaker. De två viktigaste faktorerna är att annonserna riskerar hamna bredvid olämpligt innehåll och att inte tillräckligt mycket görs för att stoppa hatet och rasismen på plattformen.

Facebooks Sverigechef Sam Rihani ger nu sin syn på den senaste veckans bojkotter.

”Hatiskt innehåll är ingenting som vi välkomnar på våra plattformar, och det finns inga incitament för oss att det finns där. Tvärtom. Därför arbetar vi sedan många år tillsammans med myndigheter, partners, experter och våra annonsörer för att ständigt utveckla regelverken för att hitta rätt balans mellan yttrandefrihet och trygghet och för att säkerställa att vi har regler som är uppdaterade. Det här är svåra frågor där alla har ett gemensamt intresse av att det blir så bra som möjligt. Därför tror vi tror inte en bojkott är rätt väg framåt, även om vi självklart respekterar varje annonsörs beslut i frågan”, skriver Rihani.

Vidare skriver han att den viktigaste vägen framåt för Facebook är att minska mängden innehåll som bryter mot plattformens regler för att användare inte ska exponeras för stötande eller hatiskt innehåll.

Facebook uppger sig ha investerat mycket pengar för att minska hatiskt innehåll på sina plattformar. Numera tar man bort närmare 90 procent av allt otillåtet innehåll innan det når någon användare, vilket kan jämföras med 23 procent 2017.