Familjerally på börsen

Familjebolagen är vinnarna på börsen hittills i år. Kursuppgångarna har gjort ägarna rika och skapat ett antal nya hel- och halvmiljardärer.

Mindre och mellanstora bolag fortsätter liksom i fjol att locka till sig placerarna. Medan den storbolagsdominerade Stockholmsbörsen som helhet klättrat 9 procent hittills i år har småbolagen gått betydligt starkare. Ett antal bolag kan visa upp kursuppgångar på 40-50 procent eller mer. Gemensamt för många av dem är att det är familjeägda bolag med starka tydliga ägare.

Fastighetsbolagen är fortfarande bland de hetaste objekten på börsen, framdrivet av allt lägre räntor och massor av strukturaffärer. Aktierna i Ljungberggruppen, som äger och förvaltar fastigheter i Stockholmsregionen, har stigit med 46 procent i år. Ägarfamiljen Ljungberg, med Åke Ljungberg och Birgitta Holmström i spetsen, har därmed fått se sin förmögenhet raka i höjden. Båda har nu aktier för långt över en halv miljard kronor vardera.

Även 80-talsklipparen Sven-Olof Johansson har haft ett bra börsår med en uppgång på 20 procent. Hans aktier i fastighetsbolaget Fastpartner närmar sig nu i rask takt en miljard kronor.

Det största lyftet bland fastighetsbolagen står dock Göteborgsföretaget Wallenstam för. Bolaget, som var fjolårets kursraket, har fortsatt klättra även i år, upp över 70 procent hittills. Storägaren och vd:n Hans Wallenstam kan därmed numera titulera sig fastighetsmiljardär, han har blivit 500 miljoner kronor rikare på bara ett halvår. Dessutom äger flera andra medlemmar i familjen Wallenstam stora aktieposter i företaget.

Anna-Carin Berntsson och Agneta Sjögren har aktier i familjebolaget värda över en halv miljard kronor.
Fastigheter har också gjort Skånemagnaten Erik Paulsson allt förmögnare. Brinova, Fabege och Peab tillhör kursvinnarna i år med uppgångar på 59, 34 respektive 20 procent. Erik Paulsson har dessutom stora innehav i fastighetsbolaget Wihlborgs värda 370 miljoner samt aktier i bland annat Skistar. Börsportföljen är därmed värd runt 2,5 miljarder. Men det är inte bara fastigheter som kan skryta med kursrallyn.

Strålknivstillverkaren Elekta har stigit med över 50 procent. Storägaren Larry Leksell, en gång uträknad, har i år passerat halvmiljardvallen. Hans aktier är nu värda närmare 800 miljoner kronor. Clas Ohlson-miljardärerna Johan och Helena Tidstrand har också ökat på sina förmögenheter under året.

Rikast i kronor och ören har oljebaronen Adolf Lundin blivit. Oljefebern har eldat på kursen i hans Lundin Petroleum med över 50 procent, vilket gör att Lundin kan lägga på ytterligare en och en halv miljard till sin förmögenhet. Han har som bekant även ett antal andra placeringar.

En annan doldisvinnare på oljeboomen är Bertil Lindqvist, storägare i PA Resources, noterat på NGM-listan. Med en uppgång på 216 procent är det årets stora kursvinnare och det har gjort Lindqvist god för 300 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.