Färre köpare tror på stigande bostadspriser

Samtidigt som aktiviteten på bostadsmarknaden var fortsatt hög i oktober tror allt färre köpande på stigande bostadspriser. Det skriver Hemnet.
Hemnet
Foto: Hemnet

Antalet bostadsförsäljningar var under oktober fortsatt högt jämfört med tidigare år, skriver Hemnet. Men samtidigt sjönk andelen köpare som tror på stigande priser den kommande sexmånadersperioden minskadeden senaste mätningen med 3 procentenheter från månaden innan till 35%. Andelen som uppger att de planerar att köpa bostad ligger samtidigt kvar på en lägre nivå än under pandemin.

På fritidshusmarknaden har efterfrågan också dämpats. En genomsnittlig försäljning av ett fritidshus tog i oktober 3 dagar längre tid än under motsvarande månad 2020. Priset gick dessutom upp i genomsnitt 4 procentenheter mindre än under motsvarande månad förra året.

”En dryg månad har gått sedan pandemirestriktionerna lyftes och vi är nu ute ur den period där marknaden i stor utsträckning påverkades av pandemin. Vissa tecken på en dämpad efterfrågan går nu också att se på både fritidshus- och villamarknaden, de marknader som varit mest påverkade av pandemin. Det är dock inte tal om någon dramatik, utan mer en sidledes utveckling där fokuset på hemmet avtagit något och därmed även till viss del efterfrågan på boende”, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.