Färre tror på räntehöjning från Riksbanken

SEB:s enkät bland de stora aktörerna på den svenska räntemarknaden visar att nära 30 procent av dem tror att nästa ränteändring från Riksbanken blir en sänkning.
Färre tror på räntehöjning från Riksbanken - riksbanken-ingves-700_binary_6947883.jpg

Det skriver SEB:s räntestrateg Jussi Hiljanen i bankens morgonbrev.

SEB-enkäten visar också att omkring hälften av aktörerna tror att Riksbanken kommer att lämna räntebanan oförändrad i den penningpolitiska rapporten på onsdag, vilket skulle innebära att den indikerar en nära 70-procentig sannolikhet för att räntan höjts med 25 punkter vid årsskiftet.

Jussi Hiljanen noterar att en oförändrad räntebana skulle vara en hökaktig signal, och marknadsaktörerna tror i genomsnitt att det skulle pressa ned EUR/SEK-kursen med 9 öre samtidigt som den tvååriga obligationsräntan skulle stiga 4 punkter.

Bland de räntemarknadsaktörer som fortsatt tror att nästa ränteändring från Riksbanken blir en höjning är de nu endast 31 procent som tror att den kommer före årsskiftet, ner från 78 procent i motsvarande enkät i april. 69 procent av dem tror att nästa räntehöjning dröjer till åtminstone juli 2020

Jussi Hiljanen konstaterar också att enkäten också visar att investerarna nu, för första gången sedan 2016, är positionerade för lägre räntor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets