Fastighetsfokus i fredagsrapporterna

Höstens rapportperiod har ännu inte slagit av på takten. Den sista fredagen i oktober riktas fokus mot fastighetsbolagens rapporter.
Fastighetsfokus i fredagsrapporterna - aktier-tidning-affarsvarlden-700_binary_6880111.png

”Inga fastigheter växer till himlen”, skrev Affärsvärldens chefredaktör Erik Wahlin i Affärsvärlden nummer 41, som utkom i början av månaden.

Bostadspriserna har mycket riktigt visat en vikande tendens de senaste månaderna, åtminstone på de upphettade storstadsmarknaderna. Under fredagen är det upp till bevis för de konjunkturkänsliga bolagen, såväl byggkoncerner som byggnadsnischade teknikkonsulter.

Först ut är D. Carnegie. I september meddelade vd Ulf Nilsson att han ska sluta, men kommer stanna kvar i företaget under en övergångsperiod med obestämd tidslängd. Sedan dess har den avgående vd:n sålt aktier för sammanlagt 11,6 miljoner kronor, motsvarande 45 procent av innehavet.

Analyshuset Kepler Chevreux tror desto mer på det svenska fastighetsbolaget. Nyligen togs bevakning upp på D. Carnegie, med ackompanjerande riktkurs på 140 kronor.

I fastighetsbolaget Serneke är det tvärtom, där har vd:n köpt stora volymer aktier under hösten. Ola Serneke tog föga till sig Affärsvärldens analys från i somras som mynnade ut i rekommendationen ”vänta”.

”Ta en titt på Sernekes bygge igen när det mognat och tagit sig igenom prestigeprojekten helskinnat”, löd en del ur analysen och Affärsvärlden beskrev Sernekes lönsamhet som ”lite av en svart låda”.

Ola Serneke höll mycket riktigt inte med om den beskrivningen. Han har tidigare reagerat på Affärsvärldens ifrågasättande av bolagets värderingsmodeller och risktagande i projekt som ännu inte är realiserade.

– Då har man inte läst på. Värderingarna på våra tillgångar är 1,7 miljarder, men de är bokförda till 600 miljoner. Värderingar är väldigt försiktiga för att inte vara uppblåsta, sa han i en intervju med Affärsvärlden i början av oktober.

Under fredagsmorgonen får vi resultaten från det tredje kvartalet svart på vitt. Från årsskiftet är aktien upp 2,6 procent, men de senaste tre månaderna har aktien backat 10,4 procent.

Även teknikkonsulten Sweco rapporterar under morgonen. Aktien har haft en relativt stabil uppgång på Stockholmsbörsen, med uppehåll för en tvåårig rekyl under finanskrisen.

Men sedan halvårsskiftet har det sett desto dystrare ut för Sweco-aktien. Sedan kursrekordet i slutet av maj tidigare i år har aktien backat 18,1 procent. Men det var en till synes bekymmerslös vd som presenterade halvårsrapporten i mitten av juli.

– Just nu känns det stabilt, och vi kan inte se några orosmoln på kort eller medellång sikt, men om historien lär oss något så är det ju att negativa händelser kommer oväntat, sade vd Tomas Carlsson då.

Sweco är involverade i de flesta byggnadsprojekten i Stockholm, berättade konsultbolagets vd för Affärsvärlden tidigare i höstas. Vad det har för effekt på bolagets resultat tydliggörs i rapporten som släpps klockan 7.20.

Klockan 8.00 presenterar byggjätten Skanska sitt resultat för det tredje kvartalet. Det andra kvartalet tyngdes av nedskrivningar, men enligt SME:s tillfrågade analytiker råder förhoppningar om att koncernens byggmarginal har vänt upp.

”Våra förväntningar är att rörelseresultatet förbättrats både sekventiellt och från året före, stött av vår tro om att det andra kvartalets byggrörelsemarginal på 0,3 procent utgjorde botten”, skriver Handelsbanken Capital.

Efter en vinstvarning i somras är Skanska-aktien är ned 15,2 procent sedan årsskiftet. Detta överraskade Affärsvärldens börsredaktion som hade räknat med en annan utveckling på den amerikanska marknaden.

”Inför presidentvalet i USA såg tiderna ljusa ut för bro- och vägbyggare som Skanska. Utfallet blev som bekant ett annat. Amerikansk politik gick i baklås”, skrev Affärsvärlden i en analysuppföljning.

Ytterligare ett vinstvarnande fastighetsbolag, Oscar Properties, lägger fram sin rapport under fredagen. Vinstvarningen kom så sent som i måndags natt, tio dagar efter att bolaget meddelat att man avyttrar ett icke-färdigställt byggnadsprojekt. Aktien har rasat 43 procent under den olycksdrabbade oktobermånaden.

Men trots en svajande bostadsmarknad, framförallt inom det premiumsegment i vilket OP verkar, finns det hopp om aktien. Mäklarfirman Pareto Securities spår i sin analys att aktien har en uppsida på 215 procent.

Klockan 8.00 presenterar Sagax siffrorna för sitt tredje kvartal. Lager- och industrifastighetsbolaget noterades 2004 och sedan dess har bolaget haft en sagolik utveckling på börsen. Sagax röststarka A-aktie har haft en enastående årsavkastning på 36 procent över dryga tretton år.

Den starka prestationen är också det som får Affärsvärlden att tro Sagax-sagan lider mot sitt slut.

”Stor premie, långt gången konjunktur och rekordlåga svenska räntor tar dock tillsammans bort all form av säkerhetsmarginal. Affärsvärldens råd för Sagax B blir därför sälj”, skrev Affärsvärlden i en analys tidigare i höstas.

 

Fredagens rapportschema

Bolag Tid
D Carnegie 7.00
Poolia 7.00
Sweco 7.20
Coor 7.30
Kindred 7.30
Net Ent 7.30
Skanska 7.30
Bergman & Beving 7.45
Thule 7.45
Trelleborg 7.45
Acando 8.00
Capio 8.00
Electrolux 8.00
Feelgood 8.00
Hexagon 8.00
HMS Networks 8.00
Medicover 8.00
Momentum 8.00
Mr Green 8.00
Sagax 8.00
Serneke 8.00
Swedish Match 8.15
Bilia 8.30
Lammhults 8.30
Xvivo 8.30
Net Insight 8.45
Nobia 14.00
Catena Före börsöppning
C-rad  
Midway  
Oscar Properties Före börsöppning
Semcon Lunchtid
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets