Fastighetsanalytikern: Köp Oscar Properties

Med dagens riktkurs har aktien har en uppsida på 215 procent. Däremot kan de större konkurrenterna få det tufft, menar Pareto Securities fastighetsanalytiker.
Fastighetsanalytikern: Köp Oscar Properties - oscar-properties-affarsvarlden-700_binary_6879465.png
Oscar Properties

Den olycksamma rapporteringen kring Oscar Properties inleddes redan på kvällen fredag den 13 oktober när fastighetsbolaget meddelade att man med kort varsel sålt av ett icke-färdigställt bostadsprojekt. Men avyttringarna var helt oberoende av den senaste tidens dalande bostadspriser, menade bolagets vd Oscar Engelbert.

– Absolut inte. Vi fick ett bra bud och därför sålde vi, svarade han på frågan om försäljningen var en konsekvens av den rådande marknadssituationen.

Under de tio dagar som passerat verkar mycket ha förändrats. Klockan 23 på måndagskvällen meddelade bolaget att man skriver ner sin prognos för 2017 och väntas också stoppa vissa byggprojekt. Sämre marknadsförutsättningar och högre kostnader anges som orsaker till vinstvarningen.

”Som en konsekvens av den försämrade marknaden har Bolaget intagit en mer avvaktande ställning och valt att i nuläget inte påbörja produktion i vissa projekt”, skriver Oscar Properties i pressmeddelandet.

Mäklarhuset Pareto Securities har än så länge inte låtit sin värdering av Oscar Properties-aktien påverkas av vinstvarningen. Riktkursen ligger på 114 kronor, vilket innebär en anmärkningsvärd uppsida på 215 procent.

– I dagsläget ligger både köprekommendation och riktkurs kvar, säger Paretos fastighetsanalytiker Johan Edberg men tillägger att det finns anledning att tro att det kommer justera resultatestimaten för 2017.

Den rådande analysen gjordes efter halvårsrapporten i juli tidigare i år. I måndagens vinstvarning revideras rörelseresultatet före värderingar i förvaltningsfastigheter revideras ned till minst 400 miljoner kronor.

– Rent spontant känns det väl som att vi kommer justera ner estimaten, då de inte kommer tjäna de dryga 500 miljoner i projektvinster som vi har i våra estimat just nu för innevarande år, säger Johan Edberg.

Han menar att det är för tidigt att avgöra hur man ska prognostisera 2018 och 2019. Marknadsstörningarna rör främst de bolag som utvecklar och säljer bostadsrätter, säger han.

– Vi ser att det är en isolerad oro i bostadsmarknaden, det påverkar de andra fastighetsbolagen i väldigt liten utsträckning.

Johan Edberg menar att mediebevakningen har gett en onyanserad bild av bostadsmarknaden.

– På bolagsnivå har det skrivits saker som vi kan tycka är felaktiga. Det har varit en osund rapportering, jag tror att det kan bli självuppfyllande, säger han och syftar på att konsumenterna skräms av den senaste tidens rapportering om en nedgång i bostadsmarknaden.

Han menar att oron har skapat ett extremt ofördelaktigt sentiment för bostadsutvecklarna.

– Det finns otroligt mycket osäkerhet.

Trots risker i form av stundande räntehöjningar och en högt värderad bostadsmarknad påpekar han på marknadens starka efterfrågan. Han tror dessutom att räntan kommer höjas försiktigt och att det inte finns risk för att konsumtionen kommer ta stryk av en alltför kraftig räntehöjning.

– Det är ett knepigt läge. Men jag tycker att marknaden redan i stor utsträckning har straffat de noterade bostadsutvecklarna, säger Johan Edberg.

Han tror att det är de stora volymutvecklarna som kommer få det tuffast på marknaden.

– JM är ett bra exempel på när man inte sticker ut med sin produkt. Jag tror det blir svårare att få sålt 4 000 lägenheter om året än för till exempel Oscar Properties eller Tobin att sälja de volymer som vi antar där, för att ta några exempel.

Trots den underliggande efterfrågan tror du inte att JM får sålt?

– Jag tror att de större bostadsutvecklarna som fungerar som proxy på marknaden och som inte estetiskt eller lägesmässigt sticker ut kommer få det svårare. De kommer möta tuffare konkurrens, både från primär-och sekundärmarknaden.

Johan Edberg tillägger att Pareto Securities vill ha direkt kontakt med Oscar Properties för att kunna justera sin analys. Oscar Properties är inne i en tyst period och är därför restriktiva i sin kommunikation.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.