Fastighetsklippet i förorten

Amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone har tagit ett jättekliv in i svenska miljonprogramsområden.

Mitt i sommarstiltjen, den 15 juli i år, gjorde den amerikanska fondjätten Blackstone en oväntad storaffär på Stockholmsbörsen.

Säljaren till den största aktieposten var det moderna D Carnegies skapare Mikael Andersson. Hans familje­företag Kvalitena sålde 75 procent av sitt innehav för 1,2 miljarder kronor. Fastighetsinvesteraren Ranny Davidoff, styrelseledamot i D Carnegie, dumpade knappt halva sitt innehav. Dessutom överlät Andersson och Davidoff rösträtten för sina kvarvarande aktier till Blackstone. Därmed kontrollerar amerikanerna röstmajoriteten i Carnegie.

Nyligen lade Blackstone ett så kallat pliktbud om 100 kronor på utestående aktier i D Carnegie. Samtidigt flaggade fondjätten för att den nu har 40 procent av kapitalet och 53 procent av rösterna. Vem som har sålt den här gången är i skrivande stund oklart.

Vad betyder det att grundaren lassar av en så stor del av sitt ägande redan två år efter noteringen? Har den glödheta fastighetsmarknaden toppat?

Prenumeranter kan läsa hela reportaget, Klippet i förorten, här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här